Sarajevska policija: 'Visoke kazne za nesavjesne vozače su alat u rukama policije'

4
FENA
Sarajevska policija: 'Visoke kazne za nesavjesne vozače su alat u rukama policije'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski policajci / Ilustracija

Koordinator za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo Semir Šut predstavio je rezultate provedbe Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo te kazao da te smjernice daju rezultate, ali da je policiji potrebno dati alat za bahate i bezobzirne vozače.

"Zaključili smo da policija KS postiže određene rezultate i izriče prekršajne naloge, međutim to nije bilo vidljivo, jer se nisu izricali na mjestima i osobama koja izazivaju najteže kaznene prekršaje", kazao je.

Dodao je da će analizirati i predložiti određene mjere za poboljšanje kako bi postigli istrajnost te kako bi saobraćajne patrole kontrolisale kritična mjesta.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Govoreći o pitanju privremenog ili trajnog oduzimanja vozila u saobraćaju, Šut je kazao da su u prošloj godini oduzeta 82 putnička vozila od bahatih vozača, što smatra dobrim rezultatom.

Tvrdi da su kazne u saobraćaju veoma male i prevaziđene, jer ne postoje povećane kazne za teške prekršaje u oblasti saobraćaja.

"Visoka kazna je alat u rukama policije. Treba postaviti pitanje Parlamentarnoj skupštini BiH i Ministarstvu prometa BiH zašto zakon još nije izmijenjen. Kantonalna ministarstva su poslala odlične prijedloge i to se mora ubrzati", kazao je.

Problematizirao je i dugovanja nesavjesnih vozača koji nisu platiti kazne od po nekoliko hiljada KM, tvrdeći da odredbe Zakona o prekršajima nisu provodljive, saopćeno je iz MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije