Sarajevo: Vijećnica u znaku Olimpijskih igara 1984.

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Vijećnica u znaku Olimpijskih igara 1984.
Foto: Twitter / Vijećnica u duhu Olimpijade 1984.

Na današnji dan prije 38 godina u Sarajevu su otvorene 14. Zimske olimpijske igre. Sarajevska Vijećnica je večeras tim povodom u znaku Olimpijade iz 1984. godine.

Sarajevo je bilo centar svijeta tih 11 dana, a cijela Jugoslavija učestvovala je u organizaciji ZOI-a.

Igre u Sarajevu trajale su do 14. februara 1984. godine, a na izgradnji objekata bila u angažovana preduzeća iz Bosne i Hercegovine, ali i cijele Jugoslavije. Istovremeno, televizijske kuće iz svake republike bivše Jugoslavije pokrivala je po jedno borilište.

Novo rješenje za gužve u Sarajevu: Podzemni tramvaji i ukidanje traka na glavnoj saobraćajnici

Novo rješenje za gužve u Sarajevu: Podzemni tramvaji i ukidanje traka na glavnoj saobraćajnici

Sarajevske Olimpijske igre obilježio je i veliki snijeg koji je pao noć pred svečano otvaranje.

To su bile prve Olimpijske igre u jednoj državi socijalizma i prve za mandata pokojnog Huana Antonija Samarana (Juan Antonio Samaranch, umro 2010. u Barceloni), velikog prijatelja Bosne i Hercegovine.

Festival mladosti i sporta, kako su ga mnogi nazivali u svijetu, ušao je u historiju olimpijskog pokreta. Ne samo po mnogim rekordima koji su zabilježeni na takmičenjima, već i prema onima koji su postignuti mnogo prije istinskog početka prvih Zimskih olimpijskih igara održanih u ovom dijelu Europe.

Godinu dana prije svečanog otvorenja ZOI-ja izgrađeni su svi potrebni objekti za njihovo održavanje. Ukupno je realizirano 167 glavnih i više od 400 pomoćnih projekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije