ZOI '84 upozorio: Zimska sezona dovedena u pitanje zbog moratorija!

1
Fena
ZOI '84 upozorio: Zimska sezona dovedena u pitanje zbog moratorija!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press Sindikata ZOI'84

Početak zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu doveden je u pitanje jer se firma ZOI'84, koja rukovodi skijalištima na ovim olimpijskim planinama, nalazi u velikim problemima uzrokovanim procesom promjene vlasti u Kantonu Sarajevo.

Naime, Nadzornom odboru KJKP ZOI'84 mandat je istekao 5. decembra, direktoru ove firme mandat ističe 12. decembra, a sekretar preduzeća i direktorica finansija su u penziji. Do zapošljavanja novih ljudi nije došlo zbog moratorija na zapošljavanje.

Iz Sindikata ZOI '84 danas su na press konferenciji naveli da je nebriga vlasti za dešavanjima u ovom preduzeću kulminirala trenutnim stanjem. Istakli su da će prestanak mandata trenutne Uprave dovesti u pitanje pokretanje zimske sezone, koja je, uprkos pandemiji koronavirusa, jedina šansa za kontinuitet rada ovog preduzeća.

Upozorili su da će stajanjem procesa opet biti dovedena u pitanje egzistencija radnika i njihovih porodica.

"U ZOI'84 stanje je i dalje kritično, iako su neki govorili da se popravilo. Prosječna plata za august bila je 550 KM u čitavoj firmi, a 60 posto radnika ima platu ispod 450 KM. Često se u javnosti stvara slika da smo mi neradnici, a istina je sasvim drugačija", kazao je Jasminko Habota, predsjednik Sindikata ZOI'84.

Mirza Ramić, v. d. predsjednika Nadzornog odbora ZOI'84, naglasio je da svi su problemi u kojima se firma nalazi nastali onog dana kada je 28. septembra strukturama javnih preduzeća proglašen moratorij na zapošljavanje.

"Tražili smo od resornog ministra da nam pomogne u prevazilaženju ove situacije, tražili smo tromjesečno produženje mandata kako bi firma nastavila s radom dok se ne formira nova Vlada, ali nismo dobili povratnu informaciju", rekao je Ramić.

Podsjetio je da ZOI'84 većinu rihoda zaradi tokom zimske sezone i ta sredstva koristi narednih sedam do osam mjeseci.

Edis Baković, direktor ZOI'84, rekao je da su radnici, uprkos problemima, pripremili skijališta i popratne sadržaje za predstojeću ski sezonu.

"Pandemija nas je snažno pogodila, Zetra je u potpunosti bez dešavanja od marta, a na planinama nemamo inostrane turiste. Ipak, uspjeli smo pokrenuti nekoliko važnih procesa kao što su osnježivanje gornjeg dijela staze Kolijvka, remont dvosjeda na Malom polju i priprema skijaških staza. Radnici su pošteno odradili svoj dio posla i sve pripremili a sada se javlja novi problem, jer se sredstva obezbjeđena rebalansom budžeta ne puštaju i sada je zbog toga pod znak pitanja došao i početak nove skijaške sezone", rekao je Baković.

Radnici ove firme traže hitno osiguranje nesmetanog funkcionisanja preduzeća do uspostave nove Vlade KS i poduzimanje svega što je neophodno kako trenutni politički procesi u KS ne bi doveli u pitanje egzistenciju skoro 100 radnika i njihovih porodica.

Otvorenje zimske sezone u subotu

Na Bjelašnici će u subotu, 12. decembra, biti upriličeno otvorenje zimske ski sezone 2020./2021., saopćeno je iz KJP "ZOI 84".

Zbog pandemije koronavirusa otvorenje neće biti propraćeno manifestacijom.

Za sve ljubitelje skijanja i za sve posjetioce tog dana će biti besplatno korištenje vertikalnog transporta.

U ovisnosti od vremenskih uvjeta (potrebna količina snijega i niske temperature), KJP "ZOI 84" će uložiti maksimalne napore da pripremi staze za bezbijedno skijanje. Pridržavanje mjera koje propisuje ZZO i Krizni štab je obaveza za sve posjetioce i skijaše koji se odluče da u subotu posjete olimpijsku planinu Bjelašnicu - navode iz ovog preduzeća.

Prema informacijama s kojima raspolaže preduzeće "ZOI 84", Centrotrans i Gras će obezbijediti prijevoz do Bjelašnice prema redu vožnje i rasporedu stajališta koji su objavili na njihovim društvenim mrežama, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije