Sarajevo: Sjećanje na žrtve holokausta

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sjećanje na žrtve holokausta


Centralna komemorativna akademija povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. januara, održana je danas u Jevrejskoj opštini u Sarajevu. Prije akademije, položeni su i vijenci na spomenik Jevrejima - žrtvama holokausta na starom jevrejskom groblju "Borak" u Sarajevu.

Na akademiji se obratio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović koji je akademiju ovtorio riječima kako su se prisutni danas okupili kako bi podsjetili na žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu. On je podsjetio i na to da je Generalna skupština UN-a, Rezolucijom od 1. novembra 2005, označila 27. januar kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve stravičnog zločina iz Drugog svjetskog rata.

Usvojiti zakone

Prateći usvajanje Rezolucije, dodao je on, generalni sekretar UN-a s pravom je ukazao na taj poseban dan kao “važan podsjetnik na univerzalno proučavanje holokausta, užasnog zla koje jednostavno ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu”. Bećirović je istaknuo kako je zadatak svih nas, koji učestvujemo u društvenom životu, govoriti o holokaustu kako se zlo ne bi dogodilo, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U tom kontekstu je kazao kako smo sve više svjedoci pojave negiranja holokausta u Drugom svjetskom ratu i genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, jula 1995. godine:

„Nosioci tog negiranja su različiti i raznovrsni, kako pojedinci, tako i grupe, udruženja, ustanove. Sve žrtve genocida obavezuju nas da, u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara, osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava“.

Njegove su riječi kako je neophodno da Parlament BiH što prije usvoji zakone o zabrani i kažnjavanju djelovanja neofašističkih organizacija i o zabrani i kažnjavanju poricanja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti.

Nekažnjavanje negiranja

Na skupu je, javila je novinska agencija Fena, govorio i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin. On je naglasio kako treba ukazati na činjenicu da i danas, 70 godina poslije holokausta, diljem svijeta - pa i u BiH - ima ljudi koji ne žele priznati holokaust, negiraju Aušvic i gasne komore, veličaju Hitlera i njegove zločine, šireći nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te nove oblike antisemitizma.

„Paradoks je to što danas, u Njemačkoj, negiranje holokausta predstavlja krivično djelo koje se strogo kažnjava. A kod nas? Kod nas to nije čak ni prekršaj jer nema zakona koji bi sankcionisao negiranje holokausta i genocida, nema jedinstvene političke volje da se donese jedan ovakav, antifašistički zakon“, ocijenio je Kožemjakin.

I u Tuzli su danas predstavnici Kantonalne vlade, Općine i Jevrejske općine odali počast stradalim Jevrejima.  Tim povodom su na spomen obilježju "Suza" u Tuzli položili vijence.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije