Sarajevo se godinama guši: Počela izrada strategije ograničenja korištenja uglja

4
Radiosarajevo.ba
Sarajevo se godinama guši: Počela izrada strategije ograničenja korištenja uglja
FOTO: Fena / Ilustracija

Kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo drastično se pogoršava svake zime, i to usljed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje, te velikog broja individualnih ložišta na čvrsta goriva stanje.

Kako su saopćili iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo, značajnije poboljšanje kvaliteta zraka nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grijanje, ali i bez ograničavanja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva, uvažavajući i socijalnu kartu stanovništva.

Stoga je, kako navode, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa UNDP-jem, započelo izradu Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021–2031 godina.

"Radi nedostatka potrebnih ulaznih podataka, izradi ove strategije prethodi popis i izrada registra svih individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo na GIS podlogama. Popis će se provesti obilaskom naselja i direktnim utvrđivanjem vrste goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka i načina distribucije toplinske energije", navedeno je u saopćenju.

Naznačeno je da izrada strategije, između ostalog, predviđa izračun ukupnih emisija svih individualnih ložišta na čvrsta goriva, unapređenje dimnjačarskog sektora, kontrolu i certifikaciju peći i goriva koja se koriste u KS, analizu izloženosti stanovništva, izmjenu zakona.

"Na osnovu analiza stvarnog uticaja na kvalitet zraka, ovom strategijom će se predložiti set mjera grupisan u tri scenarija, te će biti provedena analiza efekata smanjenja emisija svih pojedinačnih mjera i procjena potrebnih sredstva za implementaciju. Prilikom odabira i predlaganja mjera uzimat će se u obzir iskustva i najbolje prakse zemalja EU, ali i lokalne prilike i mogućnosti", saopćeno je iz Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije