Ministar Kapidžić najavio: Pripremamo zakon o zabrani upotrebe uglja u Sarajevu

A. S.
Ministar Kapidžić najavio: Pripremamo zakon o zabrani upotrebe uglja u Sarajevu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo pod smogom

Imamo u planu da se donese zakon o zabrani upotrebe čvrstog goriva na bazi uglja u Kantonu Sarajevo. Taj zakon bi se odnosio na iduću godinu, da ljudi imaju 12 mjeseci da potroše zalihe i da se pripreme za nove načine zagrijavanja.

To je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Sarajevo, kao i Kanton Sarajevo, već godinama su u samom vrhu najzagađenijih gradova na svijetu. Iz prošle godine pamtimo podatke najvećih svjetskih meteoroloških stanica, našeg Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), mjerne stanice Ambasade SAD u Sarajevu... koji su glavni grad BiH nerijetko stavljali na vodeću poziciju po zagađenju.

Ne trebamo naglašavati da stručnjaci iz oblasti medicine konstantno upozoravaju na zdravstvene posljedice dugoročnog izlaganja i udisanja zraka lošeg kvaliteta. 

Zagađenje zraka u Sarajevu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Zagađenje zraka u Sarajevu

Ministar Kapidžić je dao sjajnu ideju i on se nada da će ona biti usvojena na Skupštini Vlade KS.

"Radimo na tome i vidjet ćemo na šta će se izaći. Imamo problema manjih sa regulativom, a Vlada KS će to sigurno donijeti, a sve će to kasnije ići na Skupštinu", dodao je ministar Kapidžić.  

On je podvukao da očekuje da se odluka do 15. oktobra stavi na snagu.

"Tada bismo imali godinu dana, dakle do 15. oktobra 2021. godine, da dođe do potpune zabrane upotrebe čvrstog goriva na bazi uglja u Kantonu Sarajevo. Tih 12 mjeseci, koliko bismo dali prostora ljudima i institucija da se pripreme za zabranu upotrebe i skladištenja ugla, su dovoljni svima da za sva vremena prestanemo koristiti ugalj kao resurs za grinjanje. Nakon 15. oktobra 2021. inspekcija bi mogla djelovati i izvršiti kontrole ne samo loženja, već i skladištenja", pojasnio je on.

Ministar Kapidžić vjeruje da će njegova ideja dobiti - zeleno svjetlo.

Sarajevo pod smogom - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sarajevo pod smogom

"Vlada KS treba omogućiti subvencije svih građana da se prijeđe na drugi vid grijanja, a to su prema sadašnjem planu, certificirane peći na pelet. Inače, u BiH se sve se za četiri godine može srediti, ali lobiju su opasni. Ako ne mogu da pridobiju nas u vladi, onda mogu skloniti čitavu vladu. To je suština politike, ne samo u Kantonu Sarajevo, već u cijeloj BiH. Nema veze ko šta gura, samo se gleda ko je iz kakve stranke. Niko ne gleda na narod, to je kod nas na takvom dnu da je neshvatljivo", dodao je ministar Kapidžić, koji u svojoj bogatoj riznici projekata ima i izgled nove Bordo Arene, stadiona FK Sarajevo, kako bi on trebao izgledati po ugledu na mnoge europske stadione.

Kapidžić vjeruje u bolje sutra, kao i prosperitet cijelog Kantona

Ministar Faruk Kapidžić - undefined

N1/Printscreen: Ministar Faruk Kapidžić

"Mi imamo para, nismo siromašni i sve se može preporuditi za 10 godina. No, problem je što sistem ne dozvoljava. Nikada se u ove stvari ne bih petljao, ali želim biti miran zbog sebe, zbog naše djece i građana Sarajeva, koji zaslužuju da se više prestanu gušiti u smogu i da nas svjetski mediji skinu sa liste najzagađenijih gradova na svijetu", kazao je Faruk Kapidžić,  ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, za Radiosarajevo.ba. 

Pogledajte kako je Sarajevo izgledalo 17. januara ove godine:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije