Sarajevo se 8. marta sjeća poginulih doktorica: Postavljena spomen-ploča Azri Spahić i Almi Suljić

2
I. M.
Sarajevo se 8. marta sjeća poginulih doktorica: Postavljena spomen-ploča Azri Spahić i Almi Suljić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Postavljena spomen-ploča Azri Spahić i Almi Suljić

U Sarajevu je danas, na Međunarodni dan žena svečano otvorena spomen-ploča mladim doktoricama Azri Spahić i Almi Suljić koje su poginule u nesreći na Marijin Dvoru prošle godine.

Spomen-ploča se nalazi na zidu u ulici u kojoj se dogodila nesreća koju je skrivio Armin Berberović

"Postoje životi koji kratko traju, a mnogo više ostave i daju…", uklesano je na spomen ploči koju je podigao Grad Sarajevo. 

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Otvaranju spomen-ploče prisustvovala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je zajedno sa porodicama, prijateljima i kolegama preminulih doktorica položila cvijeće i odala počast nedužno stradalim djevojkama.

"Otvaramo spomen-ploču za dvije mlade doktorice koje su svoj život posvetile humanizmu i liječenju drugih ljudi ubijene su na najgori mogući način. Do danas su mogle izliječiti još hiljade života, mogle biti majke. Sinoć smo u Sarajevu imali sličnu situaciju gdje bismo pored polaganja cvijeća na spomen-ploču mogli polagati cvijeće za još jednu žrtvu", kazala je Benjamina Karić.

Postavljena spomen-ploča Azri Spahić i Almi Suljić

Majka Alme Suljić, Adela Suljić, se zahvalila svima što su došli da daju podršku, kao i svima koji su učestvovali u ovom projektu.

"Ovo nije spomen-ploča za nas, već za sve učesnike u saobraćaju da bude opomena. Mi ovu tugu proživljavamo svaki dan. Ova spomen-ploča treba biti podsjetnik svim građanima da budemo svjesni problema u društvu, da budemo svjesni ozbiljnosti svih nas učesnika u saobraćaju, da ne sjedamo pijani i drogirani i da ne vozimo preko ograničenja", kazala je majka Alme Suljić.

Kazala je da bi naše političke stranke bi trebale da se udruže da urade nešto po pitanju dugo najavljivanih zakona o saobraćaju te da se uvećaju kazne. Na kraju je poručila da se nada da svako ko prođe ovom ulicom i pogleda ovu ploču da će se sjetiti tragedije i da će biti svjestan prave vrijednosti života.

Muriz Memić odao počast doktoricama: "Tuga je da na današnji dan polažemo cvijeće na spomenik"

Muriz Memić odao počast doktoricama: "Tuga je da na današnji dan polažemo cvijeće na spomenik"

Prisutnima se obratila i majka poginule Azre Spahić Aida koja se također zahvalila svima koji su došli.

"Našu bol i tugu ništa ne može umanjiti, pa ni ova spomen-ploča. Znači nam samo toliko koliko može poslužiti kao opomena za sve ostale. Beskrajno hvala svim učesnicima i građanima Sarajeva. Ogromnu podršku imamo", dodala je Aida Spahić.

Zahvalila se svima, zahvalila se i Semiru Krnjiću, mladom piscu iz Travnika koji je napisao stih uklesan na spomen-ploči.

Odgovorila je na pitanje novinara o nesreći kod Vječne vatre u kojoj je udarena žena te o tome šta misli da li vlasti rade dovoljno dobro.

Teška saobraćajna nesreća u centru Sarajeva: Automobilom izletio sa ceste i udario ženu

Teška saobraćajna nesreća u centru Sarajeva: Automobilom izletio sa ceste i udario ženu

"Ja ne pratim šta se dešava i užasava me da ništa se nije pomaklo u ovom slučaju. Ja sam bila tu kada je žena kod Vječne vatre udarena, to sam mogla biti ja što bi bila krasna poruka za svijet. Prvo kćerka, pa ona na trotoaru u Sarajevu... Užasnuta sam time da se ništa nije promijenilo. Borite se vi, novinari, jer imate puno više snage i utjecaja nego što mislite. Zakon je nula, kazne su nula. Vozač može imati puno izdanih prekršaja bez vozačke dozvole, užasnuta sam državnim sistemom u pogledu saobraćaja", dodala je majka Aida Spahić.

Postavljena spomen-ploča Azri Spahić i Almi Suljić

Podsjetimo, do nesreće u Sarajevu je došlo 26. maja 2023. godine. Te noći Armin Berberović je udario Azru Spahić i Almu Suljić na pješačkom prijelazu upravljajući vozilom u alkoholiranom stanju i bez vozačke dozvole.

Azra je preminula na mjestu, dok je Alma dobila teške povrede od kojih je preminula nekoliko dana nakon nesreće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije