Sarajevo: Pravoslavni hrišćani obilježavaju Veliki petak

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Pravoslavni hrišćani obilježavaju Veliki petak
Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak – dan Hristova raspeća, najtužniji dan u godini, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu poslijepodne je upriličena večernja služba sa iznošenjem Plaštanice koja simbolizira polaganje Hrista Spasitelja u grob.

Večernjoj službi, koju je predvodilo njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisustvovalo je nekoliko desetina vjernika.

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kavog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima.

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne pjeva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Vasrksa, koji se obilježava u nedjelju, kada je, po vjerovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije