Uoči mise / Sjećanje na žrtve ustaških zločina: U Sarajevu postavljene obješene lutke

13. 05. 2020. u 13:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas su postavljene obješene lutke, koje simboliziraju žrtve ustaških zločina iz 1945. godine!

Reakcija je to na najavu da će u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na inicijativu iz političkog vrha susjedne Hrvatske, održati misa u znak počasti žrtvama Bleiburga koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić.

Brojne organizacije, političke stranke, javne ličnosti i građani, reagirali su na najavu mise za Bleiburg smatrajući da se radi o pokušaju revizije historije i relativizacije fašističkih zločina.

Iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) pozvali građane da masovnim mimohodom u tišini, 16. maja u 12.00 sati na Trgu BiH, na mjestu gdje je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. objesila 55 antifašista, odaju poštu, kako je navedeno, "žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.".

SABNOR poziva građane da mirno i dostojanstvano odaju poštu ubijenim žrtvama te tako izraze svoju građansku vjeru da su istina i mir dokazani način civilizacijskog i ljudskog postojanja Sarajlija".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA