Sarajevo: Nastavljeni pregovori o pitanju Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Nastavljeni pregovori o pitanju Sejdić-Finci

Predstavnici političkih stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Parlamentu Bosne i Hercegovine pokušaće danas u Sarajevu da postignu dogovor o pravnim rješenjima provođenja odluke "Sejdić i Finci", što bi trebalo da posluži kao tehnička priprema i osnova za sastanak stranačkih lidera iz BiH u Pragu 2. decembra.

Današnji sastanak predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka političkih stranaka dio je niza sastanaka na nivou eksperata u čijoj organizaciji Evropska komisija nastavlja da pomaže. Cilj ovih sastanaka je da se razjasne neka tehnička pitanja i pokušaju približiti stavovi sagovornika da bi se pomoglo da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom pravu, eliminišući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

SNSD

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac potvrdio je Srni da će predstavnici ove stranke učestvovati na današnjem sastanku sa svojim od ranije poznatim stavovima o provođenju odluke suda u Strazburu i da neće ulaziti ni u kakve vrste kalkulativnih odnosa. Prema njegovim riječima, neophodno je da jedan od evropskih uslova bude riješen, a to može biti učinjeno na način kako je to predviđeno amandmanima koje je SNSD uputio.

"Potvrdilo se da definitivno postoje problemi u Federaciji BiH. Očigledno je da se određeni stavovi u FBiH moraju korigovati. Očekujemo da će stranke iz FBiH pronaći najbolje moguće rješenje kako bi se već u Pragu došlo do određenih rješenja da bi jedan od najvažnijih evropskih uslova bio implementiran", rekao je Košarac.

HDZBiH

Borjana Krišto, koja u pregovorima o pravnim pitanjima predstavlja HDZ BiH, smatra da će se i na ovom sastanku vrlo teško doći do rješenja: "Sve skupa riječ je o veoma teškoj i složenoj situaciji i pravno i politički. Teško će doći do dogovora i kada je riječ o pravnom nivou. Ako smo dosljedni pravnoj praksi i teoriji, ako ne robujemo političkim opredjeljenjima, i tada nije moguće postići neku zavidnu saglasnost.“

Prema njenom mišljenju, očigledno je da postoji sukob koncepata: "Imamo situaciji da se pokušava nametnuti građanski koncept brisanjem etničke odrednice, a znamo da to nije moguće u BiH koja je zemlja tri naroda. Ne možemo brisati etnički predznak, jer to dovodi u pitanje druge stvari", ističe Krišto i dodaje da se rješenja moraju tražiti u okviru onoga što traži presuda.

SDPBiH

Saša Magazinović iz SDP-a BiH rekao je da ovi sastanci služe kao osnova da se, kako je naveo, ne bi gubilo vrijeme ako dođe do političkog dogovora. "Do sada je napravljen napredak u razgovorima o pravnim aspektima, odnosno kako i koji dio Ustava BiH da se mijenja, šta ide u Izborni zakon...", rekao je Magazinović i dodao da nije pesimista kada je riječ o dogovoru.

Sastanak je počeo u zgradi Delegacije EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije