Sindikat ljekara: Vlada KS nije ispoštovala dogovoreno, i dalje smo u štrajku

Radiosarajevo.ba
Sindikat ljekara: Vlada KS nije ispoštovala dogovoreno, i dalje smo u štrajku
Arhiv / S jednog od ranijih polusatnih štrajkova upozorenje ljekara
Vlada Kantona Sarajevo je danas saopćila kako su usvojili odluke o uvećanju koeficijenata doktorima medicine i stomatologije, kao i svim zaposlenim u oblasti zdravstva.

"Ovim su stvoreni svi uslovi za okončanje štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo", naveli su u saopćenju.

Ipak, iz Sindikata tvrde da je donesena odluka potpuno u suprotnosti s onim što je jučer dogovoreno na sastanku. Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko za Radiosarajevo.ba je izjavio: "Jučer je jasno dogovoreno šta treba da se naznači u dokumentu, međutim u ovoj odluci ništa od toga nije ispoštovano. Proslijedio sam odluku našoj advokatici, čekam njeno tumačenje. Tako da, do daljnjeg, štrajk zdravstvenih radnika i dalje traje dok ne razjasnimo sve. Ne želimo opet biti prevareni", istaknuo je. 

Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika danas bi trebao biti okončan

Zolj: Pristajemo na zahtjeve, povećat ćemo plate ljekarima i stomatolozima 

Hočko je ranije naveo kako se nada da će se ubuduće mnogo bolje sarađivati kako ne bi na ovakav način postizali svoje ciljeve.

Podsjetimo, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj jučer je s ministrima u Vladi Kantona Sarajevo održao konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo kako je on prije tri mjeseca napomenuo da će se dogoditi štrajkovi u septembru.

"I tada sam rekao da nam neko vrijeđa inteligenciju. Kada su objavljene liste za oktobarske izbore, naša predviđanja su se obistinila. Neke sindikalne vođe su na listama, a ovo im je dobar marketing. Mnogi su zloupotrijebili to kao da je pijaca. To bi za budžet KS-a značilo da sav novac ide samo na plate, a to je nemoguce da se realizira", kazao je Zolj.

S obzirom na to da se neke stavke nisu realizirale iz budžeta, kako je naveo Zolj, može doći do povećanja u ovoj godini, ali da nema razloga za štrajk zdravstvenih radnika.

"Ovaj drugi sindikat (doktora i stomatologa)je tražio je povećanje i to će ispuniti. Hoćemo jednu pisanu garanciju od njih da će se oni odreći subvencija, a time bismo mogli stvarati kapital za povećanje plata, kako ne bi došli do udara ma ostale stvari. Danas u tri sata sjedamo s njima da ih obavijestimo da smo pristali na njihove zahtjeve", rekao je Zolj.

Dodao je da ako bude potvrđena prvostepena odluka suda, odnosno ako se donese odluka da je štrajk ljekara nelegalan, Zolj je kazao da će tražiti svoja prava i odštetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije