Sanjin Sinanović: Danas smo žrtve ja i moja djeca, a sutra vi i vaša djeca

11
Radiosarajevo.ba
Sanjin Sinanović: Danas smo žrtve ja i moja djeca, a sutra vi i vaša djeca
Foto: N1 / Sanjin Sinanović

Sanjin Sinanović, predsjednik Sindikata službenika Centralne banke BiH, danas je protestovao ispred zgrade u kojoj je radio do 12. aprila ove godine.

Tvrdi da je "žrtva korumpiranog sistema vladajućih struktura" zato jer je prijavio "nezakonite radnje u CBBiH", piše N1

“Danas sam ovdje da ukažem cjelokupnoj javnosti kako u BiH postoje ljudi koji su iznad zakona i ne odgovaraju kada krše zakon. Ovom prilikom odnosi se na guvernera Senada Softića koji ne poštuje zakon o štrajku u institucijama BiH ni preporuke institucije ombudsmena. Želim da shvate ukoliko vam zemlja želi ići naprijed, zakone moraju svi poštovati bez obzira kako se zovu, prezivaju, koju funkciju obnašaju i kojoj stranci pripadaju. U ovoj zemlji postoje nedodirljivi”, rekao je Sinanović.

Nakon prijave o korupciji – otkaz

Korupciju u ovoj instituciji prijavio je prije tri godine. Tvrdi da je zbog toga suspendovan, a potom i uručen otkaz.

“Kako sam postao žrtva korumpiranog sistema vladajućih struktura? Nakon što sam prijavio brojne nezakonite radnje u Centralnoj banci BiH nadležnim institucijama (Tužilaštvo BiHi/SIPA) protiv mene je provedeno šest (deset) disciplinskih postupaka i nakon dvije godine degradacije i suspenzije (12.4.2021.) uručen mi je otkaz ugovoro o radu na koji način je meni i mojoj porodici ugrožena egzistencija i pravo na život. Bio sam izložen različitim prijetnjama i samovolji odgovornih lica u Centralnoj banci BiH. Danas smo žrtve ja i moja djeca, a sutra vi i vaša djeca. Probudite se dok je vrijeme jer već sutra će biti prekasno i za nas i za našu djecu”, stoji na natpisu koji je Sinanović danas držao.

Zaposlenik 15 godina

Sinanović je nedavno i bio gost na N1 u kojem se “sučelio” sa predstavnicom Centralne banke, advokaticom Lanom Sarajlić.

Tada je rekao da je gotovo 15 godina bio službenik Centralne banke i da nikada do decembra 2018. godine, kada je guverner svojim rješenjem, nije pokrenut disciplinski postupak protiv njega. On je podnio nekoliko krivičnih prijava prema nadležnom tužilaštvu i SIPA-i, a neke od njih su namještanje konkursa, falsifikovanje službene dokumentacije, javne nabavke, za koje je Sinanović za N1 rekao da su višemilionske nabavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije