Sanel Buljubašić: Ispadi mogući i ubuduće, važno sačuvati stabilan energetski sistem

7
Radiosarajevo.ba
Sanel Buljubašić: Ispadi mogući i ubuduće, važno sačuvati stabilan energetski sistem
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sanel Buljubašić

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske. O uzrocima i posljedicama, važnosti sistema i normalizaciji za Dnevnik 2 govorio je generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić.

Trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je, kaže, u potpunosti stabilno. Navodi kako je u opticaju 730 megavata te se nada da će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštena i Termoelektrana Tuzla. Dva bloka u Termoelektrani Kakanj već ulaze u sistem.

"Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji - čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u Elektropriredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo”, rekao je Buljubašić.

Objavljen trailer horora kojeg je Hollywood odbio zbog uznemirujućih scena

Objavljen trailer horora kojeg je Hollywood odbio zbog uznemirujućih scena

Istakao je kako su ovakve situacije moguće i ubuduće, te da je, stoga, od izuzetne važnosti voditi računa o stabilnosti energetskog sistema i energetskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, što će značiti i stabilnu proizvodnju.

Buljubašić je objasnio kako je uzrok današnjeg kolapsa prekid u interkonektivnim dalekovodima.

“Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi - 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH”, poručio je Buljubašić.

Električni kvar paralizirao regiju: Nesvakidašnji kolaps uzdrmao BiH, Hrvatsku i Crnu Goru

Električni kvar paralizirao regiju: Nesvakidašnji kolaps uzdrmao BiH, Hrvatsku i Crnu Goru

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerojatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.

"Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno - pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu”, rekao je Buljubašić.

Dodao je i kako su netačne informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla. Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima, naglasio je Buljubašić, prenosi FTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije