Samoprozvani lider: Čović ponovo o tome kako "Hrvati predvode EU put BiH"

13
Radiosarajevo.ba
Samoprozvani lider: Čović ponovo o tome kako "Hrvati predvode EU put BiH"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je očekivanje da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom ovoga mjeseca ističući da će "Hrvati nastaviti predvoditi taj put".

Čović, koji je sam sebe prozvao predvodnikom EU integracija BiH, je u Bukureštu sudjelovao na Kongresu Europske pučke stranke kojoj je HDZ BiH pridruženi član. Tom se prilikom susreo s predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Davidom McAllisterom, visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i zamjenikom premijera Češke Marianom Jurečkom s kojima je razgovarao o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. 

HDZ BiH je nakon tih susreta saopćio kako "hrvatski politički predstavnici nastavljaju odlučno raditi na europskom putu Bosne i Hercegovine".  

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Još jednom je naglašeno da će predstavnici HDZ-a BiH nastaviti raditi i biti predvodnici novih zakonskih rješenja koje će Bosnu i Hercegovinu primaknuti Europskoj Uniji", navodi se u saopćenju. 

Očekivanja da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini da otvori pregovore s Europskom unijom je tokom govora u Bukureštu istaknuo i premijer Andrej Plenković.  

Vijeće ministara BiH sinoć je utvrdilo još jedan zakon važan za europski put zemlje, a odnosi se na sprječavanje sukoba interesa u institucijama BiH. Zbog toga su za sutra sazvane vanredne sjednice oba doma Parlamenta BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije