Samo u BiH: Aktivisti Karton revolucije osumnjičeni jer su ukazali na nelegalne radnje?!

7
Radiosarajevo.ba
Samo u BiH: Aktivisti Karton revolucije osumnjičeni jer su ukazali na nelegalne radnje?!
Foto: PrtScr / Facebook / Aktivisti Nedim Musić i Adi Selman

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) jučer su, u nedjelju 13. oktobra, u poslijepodnevnim satima po nalogu Tužilaštva Srednjebosanskog kantona (SBK), posjetili aktivistu pokreta Karton revolucija Adija Selmana sa naredbom za ispitivanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo oštećenje tuđe stvari zbog događaja na Prokoškom jezeru u šestom mjesecu ove godine.

Selman je danas, 14. oktobra, u pratnji advokata dao izjavu na okolnosti ovog događaja, a on i njegov kolega i Nedim Musić saopćili su sljedeće:

"Protiv Adija Selmana i Nedima Musića pokrenuta je istraga zbog sumnje da su 6. juna 2024. godine oko 15h na lokalitetu Spomenika prirode Prokoško jezero oštetili ilegalno postavljeno crijevo koju vodu sa izvora na planini Vranici umjesto ka Prokoškom jezeru preusmjerava u ilegalno sagrađene vikendice zbog čega umjesto vode u jezero odlaze fekalije i kanalizacija iz nelegalnih vikendica, restorana i ugostiteljskih objekata čime se Prokoško jezero nepovratno uništava, vodotoci preusmjeravaju i dešava jedan od najvećih ekocida nad prirodom u Bosni i Hercegovini."

Bursać: Nečovjek Dodik opet sramno bruka cijelu zemlju zadržavajući vize za Kosovo!

Bursać: Nečovjek Dodik opet sramno bruka cijelu zemlju zadržavajući vize za Kosovo!

Inače, više o tome šta se dešava na ovoj lokaciji čitajte OVDJE.

"Ovim putem ispred pokreta Karton revolucija jasno i glasno poručujemo da nikada nećemo stati u borbi za pravdu bez obzira na prepreke sa kojima se suočavamo. Vjerujemo da nas je trenutni sistem doveo do zida u kojem jedino borbom možemo napraviti korak naprijed i izboriti se za naše pravo za život. Svjesni činjenice da ne postoji veći ideal nego boriti se za pravdu i opstanak na zemlji koja nas je odhranila i na kojoj smo odrasli ponosimo se što smo smetnja raspalom sistemu i ljudima koji mu služe.

Sukob na Prokoškom jezeru

Objavljujemo video događaja zbog kojeg smo privedeni. Pogledajte i dijelite da svi vide u kakvoj državi živimo. Dobili smo krivičnu prijavu.

Posted by Karton revolucija on Friday, June 7, 2024

Ovim putem pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine i regiona da ne dozvolimo da se povučemo pred ljigavim političarima i uhljebima koji nam svakog dana uništavaju državu i koji nam uzimaju živote. U prvom dijelu godine smo upozorili na katastrofe koje mogu izazvati ilegalni kamenolomi i ilegalna gradnja. Danas upozoravamo da ukoliko se jače nego ikada ne budemo borili protiv raspalog sistema u budućnosti nas očekuju još strašnije situacije i veći izazovi", naveli su te zaključili:

"Svjesni činjenice da svako pred pravosudnim organima treba biti spreman odgovarati za sve postupke ovim putem želimo skrenuti pažnju na momenat u kojem dolazi do ovog ispitivanja i činjenicu da pravosudni organi Srednjebosanskog kantona pravovremeno reaguju u slučajevima poput ovog dok zajedno sa pravosudnim organima HNK-a ignorišu postojanje nelegalnih objekata, i kamenoloma koji su između ostaloga izazvali i tragediju prije deset dana", naveli su aktivisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije