Samit socijaldemokrata Balkana: Stigli smo u Sarajevo da pobijedimo podjele

E. H.
Samit socijaldemokrata Balkana: Stigli smo u Sarajevo da pobijedimo podjele
U Sarajevu je u subotu održan samit lidera socijaldemokratske cijele regije, a domaćin je ovog puta bila Socijaldemokratska partija BiH, na čelu s Nerminom Nikšićem.

Samit je održan kako bi socijaldemokratske partije iz regije jedna drugoj pružile podršku, te kako bi razmijenile iskustva u svom radu i borbi s političkom situacijom na Balkanu.

"Svi smo ovdje danas okupljeni kako bi pružili podršku SDP-u BiH, najvećoj multietničkoj partiji BiH. Vjerujemo da vaša agenda može donijeti promjene za sve građane, postavljajući ekonomske i sve druge promjene kao prioritet, naravno na putu kroz europske integracije. Mi znamo da ova borba nikada nije laka, jer konzervativističke etnonacionalističke stranke kako bi zadržali svoju moć i interes stvaraju sve veće podjele i strah među ljudima. Međutim kada imate pravu politku, dobru politiku i kada ste dosljedni u njoj možete osvojiti podršku ljudi. Drago nam je da vidimo i saradnju SDP-a i DF-a, jer nam je potrebno jedinstvo socijaldemokrata", kazao je Sergei Stanishev, predsjednik Partije europskih socijalista.

Domaćin današnjeg samita i lider SDP-a BiH Nermin Nikšić je istaknuo kako im je veliko zadovoljstvo organizirati ovakav sastanak u Sarajevu, te da ovo znači 

"Ističem svoj ponos da su se predstavnici socijaldemokrata okupili danas u Sarajevu da pokažemo kako se u regiji može sarađivati na osnovama povjerenje, solidarnosti, jednakosti, bez svađa i prevara. To je nešto što će biti naše opredjeljenje i poruka koju želim prenijeti su da nam je zadovoljstvo prepoznavanje da je posao SDP-a BiH u složenom bh. društvu dobar. Nadam se da će ovakvi sastanci doprinijeti našoj zajedničkoj želji, da cijela regija postane dio velike europske porodice", istaknuo je Nikšić

Njegov makedonski kolega Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratog saveza Makedonije optimistično je istaknuo kako je vrijeme promjena i kako ih najviše može ponuditi socijaldemokratija, ne samo na Balkanu, nego i u Europi.

"Vjerujem da je vrijeme akcije i mi smo danas ovdje okupljeni zajedno nešto što je potrebno EU i novom Balkanu, a to je da nam je dosta kvazipatriotizma i trebamo nešto hitno mijenjati. To socijaldemokratija može učiniti, jer dolazi njeno vrijeme i vjerujem da ćemo mi svi ujedinjeni ponuditi našim građanima. To treba EU, to treba posebno Balkanu i vrijeme je da vratimo novac narodu i da izgradimo društvo za sve građane. Vjerujem da konačno stižu zdrave promjene", kazao je makedonski premijer Zaev.

Ono što su svi lideri iz ostalih zemalja regije istaknuli jeste da je lijeva ideja budućnost Europe koja može donijeti novi, bolji poredak i koja može uspostaviti socijalnu pravdu među svim građanima. Dodaju, to je najpotrebnije u Europi.

"Vratili smo se u grad gdje smo pobijedili rat i došli smo tu da pobijedimo podjele. Trebamo krenuti u nove pokrete inspirirani onim što su radile naše kolege iz Makedonije, odakle je krenula iskra, a ja sada vjerujem da možemo i na Balkanu napraviti malu Europu dostojnu svih građana. Naša ideja treba postati dominantna, koja može skloniti podjele, siromaštvo i sve ono što je loše u regiji. Solidarnost, pravda i jednakost moraju biti način našeg življenja", dodao je Ranko Krivokapić, predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Pored navedenih, na sastanku su još učestvovali predsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Šutanovac, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina, te predstavnik Demokratske partije socijalista Crne Gore Andrija Pejović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije