Samardžija raskrinkao sistem: Kako sam pobijedio "štelu" na konkursu

B. T.
Samardžija raskrinkao sistem: Kako sam pobijedio "štelu" na konkursu
Foto: Granična policija BiH / Radiša Samardžija

Ne znam šta bih sa svojom diplomom pravnika ako ne bih ovako postupio? Zbog čega sam studirao, ako ovo ne bih istrajao na čistac!

Tim riječima Radiša Samardžija za Radiosarajevo.ba opisuje pravnu bitku koju vodi već dvije i po godine. Da nije bila uzaludna, potvrđuje činjenica da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji je na sudu dokazao ono što i ptice na grani znaju – da su konkursi za državnu službu većinom naštimani i da samo služe kao su paravan za zapošljavanje prijatelja, rođaka i partijskih kolega.

Samardžija, koji je aktuelni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH, borbu s vjetrenjačama počeo je 2017. godine, kada, iako je bio prvorangirani kandidat s najboljim ocjenama, nije imenovan za direktora Agencije za forenzička ispitivanja i veštačenja BiH. Umjesto njega, u direktorsku fotelju sjeo je Neđo Kojić. 

Samardžija je potom tužio Vijeće ministara BiH i nedavno je dobio konačnu presudu u svoju korist. Vijeće ministara, pak, nije je provelo, već se poslužilo novom pravnom vratolomijom.

Naime, nakon presude Suda Bosne i Hercegovine, od 10. aprila ove godine, a kojom je potvrđena prvostepena istog suda od 18. jula prošle godine, Vijeće ministara poništilo je rješenje o imenovanju direktora Agencije.

Međutim, nije prihvatilo niti jednog kandidata s liste uspješnih, te je Kojića i dalje ostavilo u direktorskoj fotelji, imenovavši ga za vršioca dužnosti na mandatni period od tri mjeseca. Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti BiH da raspiše novi konkurs za izbor direktora Agencije.

„Sud nije niti spominjao niti je naložio raspisivanje novogo konkursa. Sud je rekao da se poništasva imenovanje Neđe Kojića i nalaže se Vijeću ministara da imenuje direktora u skladu sa listom uspješnih kandidata od 29.6. 2017.“, podsjeća Samardžija.

Zbog toga je podnio zahtjev za prinudno izvršenje presude. Sud je poslije toga donio rješenje kojim se nalaže Vijeću ministara da u roku od 15 dana imenuje direktora u skladu s pravosnažnom presudom. U protivnom će mu, za svaki dan kašnjenja, plaćati 100 KM sudskih penala. Po rješenju, to je od 22. juna, kaže Samardžija pretpostavlja da će druga strana uložiti žalbu.

„Svi se nešto pozivaju na demokratiju, ustavnost, zakonitost...., a kakav je to organ izvršne vlasti, najviši u državi, koji ne želi da provede pravosnažnu sudsku presudu. Koja je to poruka ostalim građanima?Kakvu poruku šalju ako se zna da će građani, od poreza, plaćati svaki dan 100 KM za nešto što oni ne žele provesti“, pita se Samardžija u izjavi za Radiosarajevo.ba. 

Pita se zbog čega će nam onda komisije za izbor, sudovi... kada neko može doći i reći „Ti ćeš biti direktor“, bez ikakvih procedura. Zbog čega postoji Pravobranilaštvo, Ured za zakonodavstvo.... „, kaže Samardžija. 

Zanimljivo je i prije osam godina Samardžija konkurirao za poziciju u Agenciji za policijsku podršku, da je također bio prvi na listi ali da ni tada nije imenovan!? Sudski spor, međutim, tada nije pokretao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije