Samardžić: "Svesrpski sabor" - sabor zloćudne, moralno neuračunljive politike!

27
Radiosarajevo.ba
Samardžić: "Svesrpski sabor" - sabor zloćudne, moralno neuračunljive politike!
Foto: X.com / Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Svesrpski sabor, zasnovan na zaključcima Deklaracije, bio je još jedan propao skup dekadentne, zloćudne, moralno neuračunljive politike, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Nikola Samardžić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Podsjetimo, na "svesrpskom saboru" u Beogradu delegacije Srbije i bh. entiteta RS usvojile su Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda.

"O tome svedoči naglašena uloga SPC i SANU, institucija koje su ne samo učestovale u pripremama i izvođenju ratne agresije, naročito opsade Sarajeva i genocida, te dve institucije, čije je mesto u političkim odlukama i nezakonito, SPC i SANU nikad se nisu pokajale i distancirale od svoje istorijske uloge", ističe Samardžić.

Lagumdžija: 'Nemam namjeru valjati se u blatu'

Lagumdžija: 'Nemam namjeru valjati se u blatu'

Vučić, dodaje, "nema snage da nasilno deli BiH, ali snaga ruskog malignog uticaja i dalje ne sme da se zapostavi".

"Svaka odluka u BiH mora ne samo važiti za sve, ona mora biti dobra za sve. Vučić nema snage da negira realnost kosovske državnosti, naročito nakon incidenta u Banjskoj. U Crnoj Gori su mu preostali žalosni samozvani lideri onih koji svoje srpsko opredeljenje vezuju skaredan folklor, ali i, neki od njih, za genocidnu politiku i u Srebrenici i u Ukrajini. Najzad, Vučić nema snage da ponovo otvori srpsko pitanje u Hrvatskoj. Uveren sam, da bi skup bio zanimljiviji, i življi, da su nas posetili neki drugi lideri iz regiona", naveo je.

Zlatko Miletić: Braćo Srbi, nemojte zaboraviti - nisu u BiH svi beskičmenjaci

Zlatko Miletić: Braćo Srbi, nemojte zaboraviti - nisu u BiH svi beskičmenjaci

Uvjeren je, također, da jedna racionalna i u Beogradu i u Sarajevu priželjkuje budućnost u zajedničkoj državi.

"Nama je zajednički prioritet ukidanje granice Srbije i BiH, ulazak u prostor Šengena, i zajednička pripadnost Evropskoj uniji. Drugim rečima, znak negacije ispred svakog izrečenog stava u Deklaraciji, koja je zaostala u vremenu i sferama intelekta koje su nam neophodne, negacija njenih načela upravo bi nas vodila rešenjima koja nam nude nove perspektive. I još nešto, nije dobro za budućnost BiH kad Vučić obuzdava Dodika. Time on preuzima ulogu dobrog Putina, a svaki Putin je ovaploćenje svakoga zla. Malinge procese potrebno je prepustiti njihovom odumiranju. Sva rešenja za budućnost da budu zajednička, ako se instistira na Dejtonu, Dejton jasno ukazuje koji su sve činioci te zajednice. Samo nam više nije potrebna dejtonska, sad nam je potrebna evropska BiH", zaključuje Samardžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije