Salkić: Svaki naš građanin u dijaspori je svojevrsni ambasador BiH

Fena
Salkić: Svaki naš građanin u dijaspori je svojevrsni ambasador BiH
Svaki Bošnjak u zemlji i svijetu mora znati da nam je od sudbinske važnosti opstanak i jačanje države Bosne i Hercegovine, ocijenio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

On je danas održao predavanje mladim Bošnjacima iz organizacije BEMUF u Orebrou u Švedskoj te ih pozvao na puni aktivizam, naglasivši važnost održavanja veze s domovinom i očuvanja bosanskohercegovačkog i bošnjačkog identiteta.

U svom predavanju potpredsjednik RS-a posebnu važnost dao je uključivanju mladih iz dijaspore u politički život Bosne i Hercegovine, istakavši da je svaki naš građanin u dijaspori svojevrsni ambasador države Bosne i Hercegovine.

Posebno je važno da se aktivan odnos prema Bosni i Hercegovini razvije i očuva kod druge generacije naših građana u dijaspori, što je BEMUF već uspio uraditi.

"Neophodan je aktivizam, neophodno je stvaranje mreže Bošnjaka koji će jasno djelovati na jačanju domovine, zajedno sa pripadnicima drugih naroda koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom i koji su spremni graditi društvo slobodnih i ravnopravnih ljudi, u kojem će svi imati podjednaka prava.

Mi moramo iskoristiti iskustva švedskog multietničkog društva 21. stoljeća, trebamo uvažiti našu višestoljetnu tradiciju zajedničkog življenja i krenuti u proces ozdravljenja bosanskohercegovačkog društva. Upravo u vama mladima, koji živite širom svijeta, koji učite i razvijate se, noseći u sebi Bosnu i Hercegovinu, u vama vidim šansu za našu budućnost. S razlogom smo svi vrlo često nezadovoljni, ali mi moramo znati da još uvijek postoje snage koje žele da sruše i podijele Bosnu i Hercegovinu. Često smo onemogućeni da se bavimo svakodnevnim stvarima koje život znače upravo zbog stalne borbe za opstanak. Zato nam treba pomoć, da ojačamo i očuvamo Bosnu i Hercegovinu", naglasio je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Možda neko može pomisliti da mu država, odnosno domovina nije važna, ali, dodao je, pokušajte ostati nekoliko dana bez svoje kuće.

"Spavajte napolju. U prvom trenu to nije opasno, ali nakon nekoliko dana ćete se razboljeti. Dovesti život u pitanje. Tako je i sa domovinom. Moramo sve dati da je očuvamo i učinimo jačom. Tome nas uči i islam kao naša vjera. Pozivam vas da se povežete sa mladima u Bosni i Hercegovini. Da se posjećujete. Da iskoristite društvene mreže, da ojačate komunikaciju sa svojim vršnjacima u Domovini i razbijete barijere koje postoje", kazao je Salkić.

BEMUF okuplja oko 3.600 mladih Bošnjaka koji žive u Švedskoj i jedna je od najznačajnijih organizacija mladih useljenika u ovoj zemlji. Svoje aktivnosti usmjeravaju ka unaprjeđenju organizacije vjerskog islamskog života Bošnjaka u Skandinaviji, međusobnom povezivanju mladih i pružanju podrške Bošnjacima u Domovini.

Salkić je danas, u pratnji domaćina iz Islamske zajednice Švedske i BEMUF-a, posjetio bosansku kuću koja se gradi u Orebrou i u koju je do sada uloženo oko tri miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije