Salkić s učenicima medrese: BiH je mjesto kojem je dragi Allah podario sreću

Anadolija
Salkić s učenicima medrese: BiH je mjesto kojem je dragi Allah podario sreću
/ Anadolija
Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, održao je predavanje učenicima 'Elči Ibrahim-pašine medrese' u Travniku.

Govoreći o aktuelnoj eknomsko-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kako se navodi u saopštenju iz Kabineta potrpedsjednika RS, Salkić je istakao kako je Dejtonski mirovni sporazum stvorio okvir u kojem su Ustavom osigurana sva prava građanima i narodima ove zemlje, ali da je, usljed kršenja Mirovnog sporazuma, došlo do narušavanja osnovnih ljudskih prava u jednom dijelu zemlje, čime se vještački stvara dojam da je BiH neodrživa zemlja.

"Ustavni položaj Bošnjaka u bh. entitetu RS karakteriziraju kontinuirana diskrimincija i kršenje ljudskih prava. Bošnjacima je uskraćeno pravo na ravnopravan tretman prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, a zbog negiranja prava na bosanski jezik, jedini smo narod u Evropi kojem je u ovom trenutku zabranjeno korištenje maternjega jezika", rekao je Salkić.

On je još naglasio da institucije RS konstantno krše Ustav BiH, navodeći za primjer organizovanje referenduma o Danu RS i pored toga što je Ustavni sud BiH donio odluku da je to antiustavno.

"Vi trebate nastaviti borbu za ideju izradnje BiH kao zemlje mira, tolerancije i multikuture. BiH je mjesto kojem je dragi Allah podario tu sreću da se u njoj susreću različite vjere i kulture. To je naše bogatstvo", naveo je Salkić.

On se u Travniku susreo i razgovarao s travničkim muftijom Ahmed-ef. Adilovićem i Dževdetom Šošićem, direktorom "Elči Ibrahim-pašine medrese".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije