Salkić reagirao na izjavu Viškovića: "Ko je ubio tvoju komšinicu Melihu, ko je ubio mog komšiju..."

6
Radiosarajevo.ba
Salkić reagirao na izjavu Viškovića: "Ko je ubio tvoju komšinicu Melihu, ko je ubio mog komšiju..."
FOTO: Facebook / Ramiz Salkić

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), pozvao je u subotu, 23. septembra, predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića da prestane provoditi diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu.

Osvrnuvši se na izjavu predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića da "navodi o učestalim napadima na povratnike u RS-u nisu tačni i da pojedinci od toga namjeravaju da naprave političku priču", Salkić je rekao da "umjesto što obmanjuje javnost, predsjednik entitetske Vlade treba da poštuje i provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav entiteta, te prestane provoditi diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu, u obrazovnom procesu, pri zapošljavanju i zastupljenosti u entitetskim i lokalnim organima i javnim preduzećima".

"Predsjednik entitetske Vlade trebao bi da zna da je obaveza Vlade prema Aneksu VII Dejtonskog mirovnog sporazuma da obezbijedi povratak protjeranih bez bilo kog oblika diskriminacije i stvori sigurno okruženje za one koji su se vratili. Vlada suprotno od ovoga, kršeći Dejtonski mirovni sporazum, provodi sveopštu ciljanu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka. Svojim narativom, negiranjem genocida, veličanjem ratnih zločinaca, negiranjem kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine, negiranjem identiteta i bosanskog jezika podstiče netrpeljivost prema Bošnjacima kod građana srpske nacionalnosti", poručio je Salkić.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Dodao je da je Vlada RS-a dužna prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu entiteta da obezbijedi pristup obrazovanju pod jednakim uslovima svoj djeci, nacionalnu zastupljenost u entitetskim i lokalnim organima prema popisu stanovništva iz 1991. godine, kao i pravo na slobodnu upotrebu jezika.

"Nažalost, Vlada danas kroz pravoslavizirani obrazovni proces veliča presuđene ratne zločince za počinjeni genocid nad Bošnjacima, sprečava Bošnjake da izučavaju bosanski jezik negirajući kulturu, tradiciju i identitet Bošnjaka. Vlada opstrukcijom provođenja člana 97. Ustava provodi diskriminaciju Bošnjaka na nacionalnoj osnovi sprečavajući Bošnjake da se zaposle i ostvare pravo na rad i egzistenciju sprečavajući našu integraciju u društvo nakon povratka", dodao je Salkić.

Kako je kazao, najbolji primjer je "entitetski MUP koji je pravoslaviziran, čiji sastav nije nacionalno izbalansiran i suprotan je ustavnim odredbama."

"Ovim činjenicama napadači su motivisani i ohrabreni, osjećajući entitetski MUP srpskim i da policija neće adekvatno reagovati ako su napadnuti Bošnjaci. Pozivam predsjednika Vlade da kaže ko je ubio njegovu komšinicu Melihu Durić, ko je ubio mog komšiju Sejfu Ahmetovića, ko je ubio Murata Badića u Banjoj Luci i ko je ubio još deset povratnika u ovom entitetu, ako je sve onako kako on govori. Koristeći termin 'bošnjačka zajednica' zapravo pokazali ste šta je vaš ključni problem, a to je što na Bošnjake gledate kao zajednicu, a ne kao ravnopravan narod i ravnopravne građane ovog entiteta koji trebaju imati ista prava kao građani srpske nacionalnosti. Zbog svega navednenog, umjesto što obmanjuje javnost, pozivam predsjednika entitetske Vlade da poštuje i provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav entiteta, te prestane provoditi diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu u obrazovnom procesu pri zapošljavanju i zastupljenosti u entitetskim, lokalnim organima i javnim preduzećima", rekao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije