Salkić: Dan RS može biti datum nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Radiosarajevo.ba
Salkić: Dan RS može biti datum nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Potpredsjedik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da je logična i očekivana odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da ospori Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno član kojim je utvrđeno da je 9. januar dan RS.

Salkić je u izjavi Feni podsjetio da je taj sud već ranije osporio 9. januar kao dan tog bh. entiteta te da će to uraditi svaki put kada Vlada i Narodna skupština RS-a pokušaju ponovo ignorisati tu odluku.

„Nadam se da će konačno entitetska vlast shvatiti da je vrijeme da se distanciraju od ratnog vremena i onih koji su osuđeni za zločinački udruženi poduhvat te da počnu razmišljati na način da je entitet prostor na kojem su konstitutivna tri naroda i u kojem žive svi građani koji to žele, a ne samo Srbi, pravoslavci“, naveo je on.

Vlast bh. entiteta RS je pozvao da nađu način da predlože datum praznika koji je prihvatljiv za sve građane.

„To može biti datum nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nikakav datum prije toga sigurno nije prihvatljiv. Mislim da je u interesu vlasti koja predstavlja Srbe u BiH da sa svojih leđa skinu to opterećenje, da su nasljednici onih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid. Ako oni nastave da se identifikuju s tim ljudima i periodom, onda smo mi u ozbiljnom problemu, jer oni time baštine ideologiju koja je presuđena zbog teških zločina“, kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije