Ramiz Salkić: Zločinačke ideologije nisu poražene, one čekaju novu priliku

6
Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić: Zločinačke ideologije nisu poražene, one čekaju novu priliku
FOTO: Kabinet potpredsjednika RS / Ramiz Salkić na tribini u Mostaru

Tribina pod nazivom “Prešućeni zločini ustanika: Od Čavkarice do Koraja”, održana je u subotu navečer u Centru za kulturu Mostar povodom obilježavanja 80 godina od zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine na jami Čavkarici, u augustu 1941. godine

Takozvani “ustanici” su u augustu 1941. godine u jamu Čavkaricu duboku nekoliko stotina metara u hercegovačkom kršu, nedaleko od Bileće, bacili više stotina Bošnjaka, mahom žena i djece.

Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je broj znatno veći. Za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice ubijene.

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Na tribini u Mostaru prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je istakao da je Čavkarica jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u BiH i bivšoj Jugoslaviji tokom 2. Svjetskog rata.

"Da smo nakon Drugog svjetskog rata imali slobodu govoriti, pisati i dokumentirati genocid nad našim narodom vrlo vjerovatno ne bi nam se ponovio tokom agresije na Republiku BiH od 1992. do 1995. godine", kazao je Salkić.

Čavkarica je, dodao je, jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u BiH i bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata o kojima se šutjelo. Tadašnji sistem i nepostojanje spremnosti i slobode da se govori o zločinima spriječilo je da se rasvijetli sudbina Bošnjaka istočne Hercegovine koji su bačeni u jamu Čavkaricu.

Ramiz Salkić na tribini u Mostaru - undefined

FOTO: Kabinet potpredsjednika RS: Ramiz Salkić na tribini u Mostaru

Zbog toga, rekao je Salkić, "cijenimo i iskoristimo današnju slobodu da govorimo, pišemo i dokumentujemo sve zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u prošlosti.To je jedan od načina da donekle spriječimo buduće zločine nad našim narodom."

"Živimo u vremenu organiziranog i sistematskog negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida. U vremenu veličanja presuđenih ratnih zločinaca za genocid i udružene zločinačke poduhvate. Slobodno možemo govoriti o provođenju završne faze genocida, koja obuhvata veličanje ratnih zločinaca, poricanje, minimiziranje zločina, vrijeđanje, ponižavanje i diskriminaciju žrtava", istakao je Salkić.

Naglašava da ovakvo ponašanje, ustvrdio je Salkić, pokazuje da zločinačke ideologije nisu poražene već da su tu oko nas i da samo čekaju novu priliku, te, kako je istakao, mi im tu priliku nikada više ne smijemo pružiti.

Salkić je poručio da ova i buduće generacije Bošnjaka imaju obavezu prekinuti spiralu zločina nad našim narodom koji se ponavlja u kontinuitetu kroz historiju, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika bh.  entiteta RS Ramiza Salkića. Tribina, čiji je gost bio Avdo Huseinović, održana je u organizaciji Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije