Salihefendić o delta soju: Postoji uzorak s područja Sarajeva, rezultat do kraja dana

1
Radiosarajevo.ba
Salihefendić o delta soju: Postoji uzorak s područja Sarajeva, rezultat do kraja dana
Foto: Screenshot / Mr. Lana Salihefendić

Dva uzorka delta soja koronavirusa su sekvencirani u Bosni i Hercegovini, a do kraja dana će se znati da li postoji i treća osoba koja je došla u BiH a da je zaražena ovim sojem koronavirusa.

Ovo je potvrdila Lana Salihefendić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva za N1.

“Do sada su dva uzorka sekvencirana, s tim da postoji još jedan uzorak sa područja Sarajeva, ali od stranog državljana, za šta će se znati do kraja dana da li je i taj uzorak pozitivan na delta soj“, istakla je Salihefendić.

Kako je naglasila, na samom početku pandemije ovi znanstvenici su na ALEA-i sekvencirali COVID-19 te nakon toga i britansku liniju i da sada prate promjene tih linija koje se dešavaju.

Rijad Konjhodžić, takođe iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA, govorio je zašto je bitno sekvenciranje koronavirusa.

“Ovo otkriće bilo koje linije je bitno da se dešava kontinuirano. Imali smo sreće da smo vidjeli taj delta soj. Nikad ne znate ko će biti taj nulti pacijent koji će unutar BiH donijeti tu varijantu. To je najvažnije da možemo našim kontinuiranim radom primijetiti dan kad je počeo taj linerani shift. Vjerujemo da će taj delta soj postati predominantna linija u BiH. To je bitno zbog toga što ćemo moći reći da je s tim i tim datumom stigla ta varijanta i koliko je trebalo vremena da postane dominantna.Ovo je naša strana borbe kada pratimo uzročnik jedne pandemije. Virus je primjer evolucije na steroidu. On uvijek traži mutaciju koja mu omogućuje da se brže širi. To je bio slučaj i sa britanskim i sad vjerovatno i sa deltom“, poručio je Konjhodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije