Softić: Ne možemo da budemo naivni nakon onoga što smo preživjeli u ratu

0
Radiosarajevo.ba
Softić: Ne možemo da budemo naivni nakon onoga što smo preživjeli u ratu
Foto: AA / Safet Softić

Safet Softić, potpredsjednik SDA govorio je za Federalnu o blokadama i političkoj igri. državnim i entitetskim interesima. Napomenuo je kako je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD, krenuo u secesiju i da ćemo tek vidjeti koliko su međunarodni predstavnici saučesnici u tome.

"Mi smo sad u fazi kada bi trebale sankcije da budu odgovor na ovo. Svi mi koji smo preživjeli rat u BiH bismo bili previše naivni kada bismo vjerovali da će međunarodna zajednica tako brzo i efikasno reagovati po pitanju svih ovih stvari u BiH, ali se sa sigurnošću može kazati da će, po mom sudu, međunarodna zajednica, prije svega SAD zaštiti Dejton. Na više načina. Oni kao velika sila imaju načina na koji to rade. Taj način se nama neće dopasti jer mi očekujemo da to budu brza, pravedna rješenja, ali ja vjerujem da će, prije svega, određenom vrstom sankcija, ekonomskim mjerama koji bi eventualno bile primijenjene prema pojedincima, preduzećima iz RS-a, da će to naprosto dovesti do potpune promjene političke slike i to će vjerovatno, u odnosu na naše potrebe, biti sporo ali vjerujem u konačnici da će to tako biti", rekao je Softić.

Istakao da ne može da vjeruje, da nakon svega što je u ovoj zemlji bilo, da je moguće da međunarodna zajednica dozvoli da sve sruši.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"To naprosto nije opcija, ali Dodik i politika koja stoji iza njega, a sasvim je sigurno u ovom slučaju centar svega u Beogradu. Ja sam siguran da će ona doživjeti drugačiji ishod i da će to krenuti jednim drugim pravcem."

Softić kaže da je za građane BiH Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH još uvijek velika nepoznanica.

"Trebao je da reaguje još u vrijeme kada je NSRS proglasila zakon vezano za Agenciju za lijekove. Pokušava da ostavi dojam kod građana BiH da su stvari pod kontrolom. Vjerujem da on ima alate koji mu se daju u ruke i da ima neki koncept u glavi", rekao je Softić.

Smatra da se opozicija RS-a opredijelila za to da Dodik uđe "debelo u ofsajd" i da ga tu ostave.

"Mislim da oni svaki put pogriješe i da Dodik bolje odigra utakmica. Ovaj put su odskočili i to umanjuje njihovu odgovornost u svemu ovome, ali nisu daleko od Dodika", napomenuo je Softić.

Navodi da su se svi relevantni faktori u Federaciji oglasili nako sjednice NSRS:

"Ono što bi trebalo da bude najdirektnija reakcija nakon ove sjednice NSRS-a jeste prije svega reakcija Tužilaštva, OHR-a, međunarodne zajednice i potpisnica Dejtonskog mirovnog ugovora."

Softić pojašnjava da smo svaki dan bombardovani informacijama koje trebaju i da umanje i da predimenzioniraju značaj svega ovoga.

"Ja mislim da još uvijek nismo blizu neke vrste oružanog sukoba. Još uvijek je situacija u kojoj politička pitanja treba rješavati političkim sredstvima. Mislim da se Dodik panično boji gubitka vlasti", poručio je Softić.

Na pitanje oslanja li se SDA previše na međunarodnu zajednicu, kaže:

"Ne vjerujem zaista. Ne vjerujem da možemo i da imamo pravo biti naivni nakon onoga što smo preživjeli od 1992. do 1995."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije