SafeJournalists: Prijetnje bh. kolumnistu i novinaru Draganu Bursaću na Instagramu

5
Radiosarajevo.ba
SafeJournalists: Prijetnje bh. kolumnistu i novinaru Draganu Bursaću na Instagramu
Foto: Facebook/Dragan Bursać / Dragan Bursać

Iz organizacije SafeJournalists (Mreža sigurnih novinara) oglasili su se saopćenjem nakon upućenih prijetnji poznatom novinaru i kolumnisti portala Radiosarajevo.ba Draganu Bursaću.

Podsjetimo,

Poznati bh. novinar i kolumnista Dragan Bursać prijavio je prije tri dana MUP-u u Banjoj Luci i Udruženju BH novinari, nove prijetnje koje su mu upućene na društvenim mrežama. 

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

"Nove i nove prijetnje. Većinu ih niti ne gledam. Ova je konkretna od osobe sa imenom i prezimenom. Pisana je u dva dana na Instagramu, osoba ima čvrste namjere i ne piše u afektu. Zbog našeg posla, ali i zbog budućnosti na ovim prostorima", Stop prijetnjama, stop govoru mržnje, stop nasilju! Idemo dalje, nema predaje!", oglasio se Bursać na Facebooku.

Kako je kazao za portal Radiosarajavo.ba prvu prijeteću poruku dobio je s nedjelje na ponedjeljak, a drugu sinoć, ističući da "iskreno se nadam će se ovom zlu stati u kraj".

Uglednom kolumnisti Draganu Bursaću opet prijete: "Nadam se da će ovom zlu stati u kraj!"

Uglednom kolumnisti Draganu Bursaću opet prijete: "Nadam se da će ovom zlu stati u kraj!"

Saopćenje organizacije SafeJournalists, koja brine o zaštiti novinara u cijelom regionu, prenosimo u cijelosti:

"Dragan Bursać, novinar i kolumnista iz Bosne i Hercegovine, dobio je prijetnje na svom Instagram profilu.

Osoba registrovana sa punim imenom i prezimenom uputila je Bursaću prijetnje, od kojih su neke: "Potvrđujem ti obećanje. Trpjećeš mnogo sr**a u ustima, da znaš koliko si bukvalno bih otišao u tu „srpsku“ crkvu da se pomolim Bogu.” „Ovo je otvorena prijetnja, smrdljivi đubre, pa možeš to prijaviti gdje god hoćeš, mi te ionako samo čekamo.“, „Potrpjet ćeš s**it u usta neko vrijeme. Veoma neprijatno. Shvatićete kada se sretnemo.“ Slučaj je prijavljen policiji u BiH i Srbiji s obzirom da su prijetnje upućene iz Srbije.

Ovo nije prvi put da se Bursaću prijeti. Stalno je na meti prijetnji i uvreda zbog općeg novinarskog rada i tekstova o suočavanju s ratnom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije i kritički orijentisanih tekstova prema nacionalističkim vlastima u regionu.

Direktor Mreže sigurnih novinara Dragan Sekulovski izjavio je da su prijetnje medijskim radnicima na internetu jednako opasne kao i tradicionalne prijetnje, te se stoga ne smiju zanemariti i dodao: „Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo ne smiju zanemariti prijetnje novinarima jer u na taj način će odgovarati za zločine iz mržnje sa kojima se novinari kasnije mogu suočiti. Činjenica da se počinitelj u slučaju Bursać vodi sa svojim imenom i prezimenom olakšava istragu, a samim tim se očekuje i kažnjavanje u skladu sa zakonom”, rekao je Sekulovski.

Mreža sigurnih novinara, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje prijetnje Bursaću i poziva nadležne organe da sprovedu istragu i adekvatno kazne osobu koja je uputila prijetnje.

Mreža sigurnih novinara će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne dionike.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb – Tirana, 05.11.2022.", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije