Sadović: Nema crvenih potjernica u slučaju 'Dobrovoljačka'

Radiosarajevo.ba
 Sadović: Nema crvenih potjernica u slučaju 'Dobrovoljačka'

Difuzne potjernice Interpola Srbije za 13 građana BiH u predmetu "Dobrovoljačka" stavljene su van snage, dok se ne riješi spor u ovom slučaju, potvrdio je danas novinarima ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, nakon povratka iz Lyona, gdje je razgovarao s generalnim sekretarom Interpola Ronaldom Nobleom.

Sadovića je Noble obavijestio da je Generalni sekretarijat Interpola zvanično zatražio od Haškog tribunala informaciju o tome da je predmet 'Dobrovoljačka' ustupljen bh. pravosudnim organima, nakon čega će se njihov Pravni odjel konačno očitovati o ovom slučaju.

Generalni sekretarijat Interpola je, navodi Sadović, svim državama članicama uputio jutros dopis u kojem ih obavještava da do okončanja revizije pred Pravnim odjelom neće biti izdavane crvene potjernice u ovom slučaju.

"Praktično su tzv. difuzne potjernice stavljene van snage i nema crvenih potjernica, dok se ne okonča spor pred Pravnim odjelom", ustvrdio je ministar Sadović.

On je ponovio stav da su ove potjernice politički motivirane i da je Interpol Srbije zloupotrijebio statut jer je raspisao potjernice za osobama koje su državljani BiH za navodne ratne zločine u BiH, te za slučaj koji je Haško tužilaštvo vratilo pravosuđu BiH po oznakom B, odnosno pod oznakom C.

Sadović je kazao da je generalnom sekretaru Nobleu priložio neoborive dokaze da je Haško tužilaštvo u vrijeme glavne tužiteljice Carle del Ponte vratilo ovaj predmet Tužilaštvu BiH.

Također, pojašnjava da je praksa u slučaju spora između dvije zemlje da se ne vrše hapšenja i ekstradicije.

"Sve zemlje članice Interpola kada su obaviještene o sporu ne poduzimaju radnje hapšenja", naveo je Sadović, ali nije mogao isključiti mogućnost hapšenja državljana BiH za kojima su raspisane difuzne potjernice u slučaju da otputuju u Srbiju ili neku drugu zemlju.

"Oni ne bi trebali biti uhapšeni, ali šta će uraditi Srbija ako ovi ljudi otputuju ili neka druga bliska zemlja ne mogu da spekuliram", izjavio je bh. ministar sigurnosti.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije