SAD: Priče o novoj promjeni granica na Balkanu riskiraju nestabilnost u regiji!

0
Radiosarajevo.ba
SAD: Priče o novoj promjeni granica na Balkanu riskiraju nestabilnost u regiji!
Arhiv / State Department

Američki State Department oglasio se saopćenjem o zemljama zapadnog Balkana, kao i njihovom putu ka evropskim integracijama.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Sjedinjene Američke Države su posvećene pružanju podrške zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama.

Radimo sa zemljama zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi, kao i na promociji neovisnih medija i civilnog društva - koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročno.

Posvećeni smo pomaganju zemljama zapadnog Balkana da prodube vlastita regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prisili diverzifikacijom i razvojem čiste energije, te suzbiju korupciju i organizirani kriminal.

Također želimo pomoći regiji da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od kineske zloćudne prakse.

Pored naših snažnih ekonomskih veza s regionom, SAD cijene svoja partnerstva u odbrambenom i sigurnosnom prostoru, uključujući i naše najnovije saveznike u NATO-u, Crnu Goru i sjevernu Makedoniju. Namjeravamo tu suradnju još poboljšati zajedničkom obukom, vježbama, raspoređivanjem i nabavkama.

Pozdravljamo napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle na kritičnim reformama i nastavljamo podržavati otvaranje pregovora o pristupanju EU s obje zemlje u junu.

Sjedinjene Američke Države su spremne da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, fokusiranog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje trajne saradnje i prosperiteta.

Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i potičemo strane da se ponovno uključe u ovaj proces s osjećajem hitnosti za rješavanje tehničkih i političkih pitanja. Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Washingtona kao podrška cilju pune normalizacije.

Sjedinjene Američke Države rade s međunarodnom zajednicom kako bi podržale Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi koje će joj omogućiti napredak i osigurati status kandidata za EU, uključujući izborne reforme. Ured visokog predstavnika (OHR), koji je osnovan prije 25 godina prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, značajno je pridonio tamošnjem miru i stabilnosti. I dalje podržavamo važnu ulogu OHR-a u unapređivanju agende 5 + 2, s ponovnim fokusom na antikorupciju kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona.

Kao što smo vidjeli, nedavna neosnovana spekulacija o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuje da potakne nestabilnost u regiji i pobudi sjećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora se temeljiti na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u njihovoj saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije