SAD jača Oružane snage BiH, najavili značajnu finansijsku podršku

8
Radiosarajevo.ba
SAD jača Oružane snage BiH, najavili značajnu finansijsku podršku
Prtscr / Twitter / Američki ambasador Michael J. Murphy

Dužnosnici u tijelima vlasti iz reda srpskog naroda odlučno se protive povećanju izdvajanja za vojsku Bosne i Hercegovine i zalažu se za njeno potpuno ukidanje.

Američki ambasador u BiH Michael Murphy najavio je dodatnu financijsku podrška svoje vlade Oružanim snagama BiH koje su godinama suočene s hroničnim manjkom novaca iz državnog budžeta.

U poruci objavljenoj na Twitter nalogu Ambasade SAD Murphy je čestitao jubilej uspostavljanja jedinstvenih Oružanih snaga BiH nastalih 2006. spajanjem dotadašnjih entitetskih vojski.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Ta je integracija provedena uz snažan pritisak međunarodne zajednice, prije svega SAD, a BiH je dobila jedinstvenu vojsku koju čini oko deset hiljada profesionalnih vojnika, dočasnika i časnika te oko pet hiljada pripadnika tzv. aktivne pričuve.

Američki ambasador istaknuo je da nema zemlje koja je više od SAD uložila u podršku Oružanim snagama BiH.

"Moja zemlja ponosna je na to. Danas sa zadovoljstvom mogu objaviti da ove godine Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH", kazao je Murphy. Buždet kojim raspolažu Ministarstvo odbrane BiH i njene Oružane snage već godinama je na razini ispod 300 miliona KM odnosno 150 miliona eura i tim sredstavima moguće je osigurati tek osnovne funkcije vojske.

Dužnosnici u tijelima vlasti iz reda Srba odlučno se protive povećanju izdvajanja za vojsku BiH i zalažu se za njeno potpuno ukidanje čime bi se onemogućilo i eventualno članstvo BiH u NATO-u što je također stalna tema političkih prijepora u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije