SAD deportovale bračni par: Lagali o svojoj ulozi u srebreničkom genocidu

Radiosarajevo.ba
SAD deportovale bračni par: Lagali o svojoj ulozi u srebreničkom genocidu
SAD su u Srbiju deportovale bivšeg oficira Vojske Republike Srpske i njegovu suprugu, nakon što su osuđeni jer su dali neistinite informacije o aktivnostima oficira u ratu 1992–1995., kako bi dobili izbjegličke beneficije.

Nekadašnji oficir VRS Ratko Maslenjak i njegova žena Divna deportovani su u Beograd jer nisu dali tačne podatke o Ratkovoj ulozi tokom rata u BiH, saopćila je Američka imigracijska i carinska agencija.

"Par je sakrio ili lagao o širokom učešću supruga u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995., kao i u Srebrenici u julu 1995. godine. Par u više navrata nije otkrio informacije i otvoreno je lagao imigracione vlasti SAD o Ratkovom širokom angažmanu u zloglasnoj Bratunačkoj brigadi, vojnoj jedinici upletenoj u pružanje pomoći u brutalnom progonu i masakru hiljada bosanskih Muslimana tokom sukoba", navodi se u saopćenju objavljenom na internet stranici američke imigracijske i carinske agencije.

Bračni par je 2000. godine prevarom ušao u SAD. Ratko Maslenjak je 2004. dobio stalni boravak, a Divna Maslenjak 2007. godine postala naturalizovana državljanka SAD, piše BalkanInsight.

Nakon istrage provedene u Clevelandu (Ohio), gdje su živjeli, Ratko Maslenjak je 2007. godine osuđen za prevaru u cilju dobijanja izbjegličkih beneficija, dok je Divna Maslenjak osuđena za prevaru u cilju naturalizacije i za korištenje stečenog statusa kako bi njen suprug prevarom dobio izbjegličke beneficije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije