M. Šaćirbegović za Radiosarajevo.ba: BiH je samo jedan zalogaj velikih sila

Radiosarajevo.ba
M. Šaćirbegović za Radiosarajevo.ba: BiH je samo jedan zalogaj velikih sila

Bivši ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima (UN) i nekadašnji ministar vanjskih poslova naše zemlje Muhamed Šaćirbegović (Sacirbey) upozorio je da ponovo postoji želja u svijetu da se trguje sa Bosnom i Hercegovinom, a bez da predstavnici naše zemlje sjede za stolom.

Piše: Faruk Vele

Na 26. godišnjicu odbrane Sarajeva i BiH Šairbegović za Radiosarajevo.ba ističe da "rat u Bosni nije samo odbrana naše države i Bošnjaka kao naroda".

"Mi smo tu branili različitosti i borili se protiv regresije... Veliki dio evroatalnske familije nije želio jasno da prizna da smo se mi borili za tu viziju na kojoj su moderna Amerika i Evropa još gradili svoju budućnost. Ako bi priznali da smo se mi u to vrijeme borili, i da se borimo za te ideale, onda bi oni istovremeno trebati priznati da su izdali te iste principe koje su Evropa i Amerika postavili kao svoje temelj za budućnost", naveo je Šaćirbegović.

Bosna može mnogo toga ponuditi Zapadu

Dodao je da BiH nije velika zemlja, ali da jesmo veliki po onome što smo uspjeli odbraniti u konceptu nove zajednice.

U Washingotonu će 4. maja grupa visokih, uglavnom bivših zvaničnika američke administracije, predstaviti sveobuhvatni plan angažmana Zapada na Balkanu, što je najavio i Cameron Munter, direktor East West instituta (EWI).

Da li će zaista doći do većeg angažmana Amerike na Balkanu i u Bosni?

"Jako teško je to procijeniti. Jedino što se možemo nadati da oni koji sada rade ispred EWI su zapamtili koliko je BiH bila velika za njih, kao i za nas, te da se sada oni nalaze u opasnoj situaciji zato što su kasnili kod nas 1992-1995. godine. Vidimo da postoje podjele ne samo između Amerike i Evrope ili Amerike i Rusije, nego i u samom Washingtonu. Nije baš jasno koja će strana doći da vodi ovo strateško pitanje. Jedan od problema za Bosnu jeste i taj da smo mi nju previše prikazali kao državu koja tek treba da se izgradi. A ne kao državu koja jeste izgrađena u smislu historijskog konteksta, u smislu šta ona može da učini za Ameriku i Zapad. To je uvijek bio problem, a posebno sada kod Donalda Trumpa koji kaže da se on ne bavi nečim što se može nazvati građenje države. A BiH se sada gleda tako, jer smo i mi, na kraju, krivi za to", ističe Šaćirbegović.

Dodaje da Bosna, ipak, u ovom momentu može mnogo da ponudi Zapadu.

"Recimo, kad se radi o našem iskustvu progresivne slike islama. Mi smo tu. Vidite šta se radi u Saudijskoj Arabiji. Oni sada žele da grade neki progresivni islam. A mi smo izgleda kupili od njih nešto dosta staro! To je onako nejvjerovatno. Ne samo da Amerikanci razumiju da je to njima potrebno, nego i sami Saudijci. Imajući u vidu svađe u islamskom svijetu, naše iskustvo koje nije staro, daje nam također za pravo da dižemo svoj glas", dodao je on.

Kaže da nije  mogao da razumije našu politiku koja je uvijek tražila nešto.

"Da bude jasan, kad sam ja bio u toj politici, ja nisam molio, ja sam tražio kao naše pravo neke stvari. Kad tražiš, druga strana mora znati šta ti možeš ponuditi. Ponavljam, Bosna može mnogo da ponudi. Ako vidiš uspjeh Bosanaca i Hercegovca diljem svijeta, uključujući i one koji su došli u Ameriku kao izbjeglice, to pokazuje kakav smo mi narod. A ne govorim samo o Bošnjacima. Mi imamo ogromne kapacitete", ističe on.

Nadalje, ističe da se danas jasno vidi da su temelji budućnosti moderne Evrope i Amerike u opasnosti više od onih iznutra nego izvana, ukazujući na primjere Le Pen, Trumpa, Orbana...

"A u Bosni i dalje brinemo samo kako preživjeti", dodao je.  

Boji se kako se svijet ponovo vraća na "neke podjele"

"Ali to više nije 1989. godina, nego na Berlinski kongres 1878. ili Bečki kongres 1815. godine, koji su zapravo pripremali svijet za ono što se desilo 1914. godine. Gradio se temelj za nacionalizam koji je samo neko novo ime za tribalizam. Dok je BiH samo jedan zalogaj između velikih sila, bio to Putin, Trump ili Erdogan. Tu se i dalje negira ono za što smo se mi borili prije više od 20 godina, ono za što smo mi stradali u zadnjem stoljeću ratova i genocida. Smatram da se kopa grob za temelje na kojima su moderna Evropa i Amerika gradili svoju budućnost", rekao je Šaćirbegović.

Trgovina Bosnom

Pojašnjava da, kao i u Evropi, i u Americi postoji unutrašnja ideološka kao i realna borba između onih koji teže vizijama budućnost i onih starih snaga koje traže iluzijama prošlosti.

"U Americi govorimo o Trumpu, i on o sebi, kao "transactional President". Njega se ne interesira šta će biti za 20 godina ili kako da pomogne daljnju izgradnju euroatlanske porodice. On hoće da pravi dilove pa bilo to sa Putinom ili Kim Jong-unom. Problem je da takvi lideri daju sebi pravo da trguju sa BiH, a bez da BiH ima mjesto za stolom, ili da se brine je li naša zemlja dio "njihovog" ili "našeg" koncepta političke zajednice", dodao je on.

Dodaje kako Trump trguje sa Sirijom, sa Evropom, ali i Amerikancima.

"Nemam ja sumnje da bi i on trgovao sa nama. Ali nije Trump nije jedini. Tu su i oni koje bi mi nekad zvali svojim prijateljima. Oni slobodno trguju sa nama, oni nas gledaju kao dio većeg imperija. Zato sam spomenuo Berlinski kongres, jer smo mi i tada bili prodani", naglasio je Šaćirbegović.

Zaostali u lobiranju za Bosnu u Americi

Na koncu, Šaćirbegović veli da smo "pomalo zaostali" u lobiranju za Bosnu u Americi.

"Ne bih želio da ovo bude priča o meni, već o budućnosti BiH. Moj glavni uspjeh jeste da su Zapad, i veliki dio islamskog svijeta, vidjeli Bosnu kroz ono što sam ja bio. A to je bio čovjek Zapada, Amerikanac, koji je isto Bosanac i Hercegovac. Imamo mnogo takvih ljudi. Ne želim smanjiti važnost onih koji su u BiH, a ne u St. Louisu ili Minhenu. Skoro svaki čovjek iz Bosne može sada otići u Ameriku i biti lako uspješan. Oni su ostali u Bosni jer je to njihova država, tu su njihov grad ili selo. Ali važno je da nas svijet gleda i kroz one naše ljude u New Yorku, St. Louis, Dubaiju, Minhenu", zaključio je Šaćirbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije