Sabor IZ BiH: Bez smjene Hasana Čengića, imamima će biti povećane plaće

Radiosarajevo.ba
Sabor IZ BiH: Bez smjene Hasana Čengića, imamima će biti povećane plaće
Foto: MINA / Sjednica Sabora IZ BiH
Predsjednik Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Hasan Čengić neće biti smijenjen na sjednici ovog tijela, niti je to bila dnevna tačka dnevnog reda sjednice.

Tu informaciju novinarima je, tokom zasijedanja Sabora IZ u BiH, potvrdila zamjenica predsjednika Odbora za hadž Amila Alikadić Husović, prenosi FTV.

Podsjećamo, dio članova Sabora nije zadovoljan radom aktuelnog predsjednika Hasana Čengića, pa je postojala mogućnost za njegovu smjenu.

Sabor je usvojio Inicijativu za povećanje plaća imamima pa će one biti usklađene sa prosječnom plaćom državnih službenika.

Usvojena je i Deklaracija kojom se osuđuje hapšenje generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca. Tačnije, Sabor IZ BiH podržao je rad pravosuđa i procesuiranje svih ratnih zločina, ali je apelirao na sve političke zvaničnike da poštuju presumpciju nevinosti i da prestanu s pritiscima na pravosuđe. Istaknuta je i zabrinutost zbog hapšenja generala Dudakovića i njegovih saboraca, zbog sumnji da iza ovog procesa stoje politički centri moći.

"Ovo bi trebalo zabrinuti svakoga kome je cilj jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Neprihvatljivo je da političari na ovako grub način mogu utjecati na sudske procese. Peti korpus, na čelu s generalom Dudakovićem, je iz stanja potpounog okruženja časno branio državu BiH i narod Bosanske Krajine. Uvjereni smo da će oni u pravednom sudskom procesu potvrditi svoju nevinost", navedeno je u izjavi.

Sabor IZ u BiH izražava visoko poštovanje za patriotizam, hrabrost i odlučnost pripadnika Petog korpusa Armije BiH u odbrani od agresije i cijeni doprinos koji su dali u očuvanju suvereniteta, integriteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Također u oktobru su najavljeni izbori za novi saziv Sabora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije