Sarajevo / Sabor Islamske zajednice u BiH usvojio Rezoluciju o bosanskom jeziku

09. 07. 2016. u 15:45:00 Fena

Shares: 0

Islamska zajednica u BiH smatra da je dužnost muslimana čuvati svoj identitet, a bosanski jezik je, uz islam, jedno od najvažnijih obilježja Bošnjaka/muslimana

Polazeći od ovoga, danas je Sabor Islamske zajednice u BiH na sjednici usvojio Rezoluciju o bosanskom jeziku,

Rezolucijom se, pored ostalog, od nacionalnih institucija i organizacija Bošnjaka očekuje da pred nadležnim sudovima podignu kolektivne tužbe protiv institucija i pojedinaca koji onemogućavaju korištenje bosanskog jezika.

S obzirom na to da je po Ustavu IZ u BiH službeni jezik IZ-a na teritoriji BiH bosanski jezik, te da u svom obraćanju muslimanima/Bošnjacima izvan BiH koristi bosanski jezik kao službeni jezik, IZ potvrđuje višejezičnost i podržava pravo na maternji jezik svojim pripadnicima i članovima koji nisu Bošnjaci: Albancima, Turcima, Arapima, Romima i drugima, a također dopušta da se njezini vjerski autoriteti i predstavnici u dijaspori obraćaju i koriste jezik države domaćina.

Sabor zadužuje Rijaset da u roku  šest mjeseci izradi Strategiju afirmacije i očuvanja bosanskog jezika u IZ-u i kod svojih pripadnika i članova/Bošnjaka na teritoriji BiH, Sandžaka i Srbije, Hrvatske i Slovenije, odnosno Bošnjaka/muslimana u iseljeništvu.

Na Saboru su izneseni i stavovi stručnjaka o bosanskom jeziku koji se temelje na viševjekovnoj narodnoj tradiciji, te je naglašeno da međunarodno pravo, kao i načelni stav o ravnopravnosti ljudi, uključuje i zabranu diskriminacije po svim ličnim svojstvima, pa tako i po osnovu jezika.

" Usprkos tome, vladajuće političke snage u bh.entitetu Republici Srpskoj i kantonima s hrvatskom većinom u Federaciji BiH neovlašteno pokušavaju bošnjačkom narodu nametati ime nepostojećeg jezika. Donose propise kojima se, prvenstveno u obrazovanju, ali i u medijima i u ukupnom javnom diskursu, onemogućava upotreba legitimnog bosanskog jezika", stav je Sabora IZ u BiH.

Istaknuto je da se time direktno dovode u neravnopravan položaj pripadnici bošnjačkog naroda, onemogućava im se obrazovanje na svom jeziku, i u cjelini im se otežavaju uslovi života, te da osporavanje bosanskog jezika predstavlja nastavljanje politike koja je u prošlom sistemu bošnjačkom narodu osporavala samopostojanje.

Dodaje se da je takva politika nastavljena u toku agresije na BiH u činjenju masovnih zločina, uključujući i zločin genocida, te da „ove snage i u poslijeratnom periodu negiranjem bosanskog jezika pokušavaju negirati i ustavni princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda“.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA