Šta u Islamskoj zajednici kažu po pitanju Hižaslava

Radiosarajevo.ba
Šta u Islamskoj zajednici kažu po pitanju Hižaslava
/ Foto: Islamskazajednica.ba; Zgrada Rijaseta IZ i Careva džamija u Sarajevu
Jučer je bivši reisul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, u svom obraćanju javnosti putem Facebooka promovirao novi izraz Hižaslav, ustvrdivši da je Bajram strana riječ.

Tim povodom, Radiosarajevo.ba kontaktirao je Islamsku zajednicu u BiH s pitanjem da li će krovna institucija Islamske zajednice u BiH  zvanično reagirati i dati svoje mišljenje.

Za sada nema nikakve zvanične reakcije. Međutim, sigurno je da će na jednoj od sljedećih sjednica Rijaset raspravljati o ovom terminu, rečeno je za portal Radiosarajevo.ba u Islamskoj zajednici.

Prema pravilniku, Rijaset je najviši izvršni organ za vjerske, obrazovne, ekonomske, finansijske, pravne, administrativne i druge poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) Husein ef. Kavazović  uputio je zvaničnu čestitku svima povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama, rekavši da Bajram treba dočekati dostojanstveno i skromno, kako nam priliči

Nakon jučerašnjeg prijedloga, bivši reis Cerić se ponovo oglasio na društvenim mrežama, rekavši kako je zadovoljan što je na njegov prijedlog pokrenut dijalog u javnosti, a posebno negativni komentari. 

U izjavi za Radiosarajevo.ba, Cerić je dao ovako pojasnio prijedlog za termin Hižaslav:

"Motivisalo me zato što hoću da pokažem da je bosanski jezik jezik BiH i da kroz jezik se izražava kultura, izražava se i vjerski osjećaj i da je jezik pravi identitet naroda i nacije. Na ovaj način želim da afirmiram bosanski jezik", rekao je Mustafa Cerić za naš portal. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije