Sabina Ćudić: Dodik je najveća prijetnja regiji, samo u RS Rusi dijele lekcije

7
Radiosarajevo.ba
Sabina Ćudić: Dodik je najveća prijetnja regiji, samo u RS Rusi dijele lekcije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sabina Ćudić

Narodna skupština RS održala je danas sjednicu na kojoj je govorio ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Tim povodom oglasila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Ćudić smatra da "Milorad Dodik današnjom sjednicom pokušati od Narodne skupštine RS napraviti ministarstvo odbrane ruskih interesa u Evropi".

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Milorad Dodik od najvećeg zakonodavnog tijela u RS pravi govornicu ruskog uticaja u BiH i time kroz skupštinu institucionalizira njegovu odbranu. Međunarodnoj zajednici mora biti jasno da je Dodik u ovom momentu najveća sigurnosna prijetnja u regiji jer je RS jedino mjesto u zapadnom civilizacijskom krugu u kojem neki ruski diplomata može dijeliti lekcije i u skladu s ruskim interesima usmjeravati zakonodavce da djeluju.

Igor Kalabuhov je već suviše toga sebi dao za pravo da bi međunarodna zajednica mirno posmatrala najavu njegovog obraćanja u NSRS. On je čovjek koji je višekratno prijetio ruskom odmazdom ako BiH ne odustane od NATO puta. U vojnom smislu, osim NATO puta, za BiH ne smije biti drugog. Nema sumnje da je cilj ruskog ambasadora da današnjim obraćanjem ohrabri političare u RS-u da budu kočnica Bosni i Hercegovini na tom putu, ali ne samo na tom, nego i na putu u Evropsku uniju", kazala je Ćudić.

Dodaje da je ovo upozorenje i građanima RS-a.

"U oktobru odgovaraju da li žele živjeti kao slobodni građani ili u crnoj rupi civilizacije gdje će im životna misija biti da pobjegnu. Ovo je i posljednji poziv HDZ-u da napusti koalicioni savez s Dodikom jer to je brod koji tone na koji nemaju pravo ukrcavati i bh. Hrvate.

To je pogotovo jasno uzme li se u obzir činjenica da se danas u NSRS razmatra i 'Informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga RS'. Već sam naziv informacije sugerira da se RS predstavlja kao nezavisan međunarodni entitet kako u političkom tako i u vojnom smislu. Milorad Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez s Rusijom i on mora biti politički neutraliziran. Za to odgovornost snosi međunarodna zajednica. U suprotnom, Vlada RS i NSRS postat će ministarstvo odbrane ruskog uticaja u srcu Evrope", dodala je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije