Sabina Ćudić upozorava: "Preći ćemo na plan B ukoliko stranke iz RS nastave blokadu"

6
Radiosarajevo.ba
Sabina Ćudić upozorava: "Preći ćemo na plan B ukoliko stranke iz RS nastave blokadu"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sabina Ćudić

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić u jutarnjem programu BHRT-a govorila o funkcionisanju koalicije na državnom nivou, ali i ratu na Bliskom istoku.

Govoreći o koaliciji stranaka Trojke sa SNSD-om i HDZ-om na državnom nivou, Ćudić kaže da će onda biti prinuđeni pronaći altnernativu, u diplomatskom smislu, ako stranke iz RS nastave s blokadama.

"Ako još jednom stranke iz RS postupe kao i do sada, u smislu blokade usvajanja određenih zakona, onda je neophodna izolacija faktora koji vodi ka destrukciji i destabilizaciji. Onda možda trebamo ići u neki plan B da vidimo šta su alternative za BiH. Ako će se Banja Luka poigravati sa BiH, da vidimo plan B. Plan b su diplomatska rješenja vezana za diplomatsku izolaciju RS i traženje mehanizama da se taj faktor zaobiđe", rekla je Ćudić.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Na pitanje da li smatra da su pogriješili kada su Dodika izabrali za koalicionog partnera, Ćudić odgovara da se ona silno borila da partner Trojke bude opozicija iz RS.

Komentirala je i rat na Bliskom istoku i konstantno bombardovanje Pojasa Gaze od strane izraelske vojske.

"Nema sumnje da je u mojoj glavi jasno na čijoj sam strani, da je ono čemu svjedočimo u Gazi kršenje međunarodnog prava, humanitarna kriza koju proizvodi desničarska vlada Benjamina Netanyahua, čini ratne zločine i dovodi čitav svijet do regionalnog rata koji može eskalirati u svjetski", kaže Ćudić.

Ćudić o 'Slučaju Pazarić: 'Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste'

Ćudić o 'Slučaju Pazarić: 'Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste'

Odgovorila je i na pitanje šta misli o tome da političari u BiH imaju različite stavove po pitanju pružanja podrške Palestini ili Izraelu.

"Ne znam da li se političari u BiH boje jasno reći na čijoj su strani, ali malo koja država govori jednim glasom. Mi često koristimo ovakvu situaciju za dnevno politička prepucavanja. BiH nije toliko snažna da će usmjeriti globalnu politiku. Ne podržavam takvu vrstu vokabulara, prepucavanja, niti bih ikada dozvolila da se ikome tako obraća. Osuditi napad na civile - civilizacijska vrijednost, a ovo je pitanje koje nije započelo jučer, već decenijama ranije", ističe Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije