Sa tržišta BiH povučena tri proizvoda: Rizik od povreda za djecu

Radiosarajevo.ba
Sa tržišta BiH povučena tri proizvoda: Rizik od povreda za djecu
FOTO: Agencija za nadzor nad tržištem BiH / Opasni proizvodi

Na tržištu Bosne i Hercegovine pronađene su dvije hodalice i trotinet čija upotreba predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o hodalicama “ES Robot” i “Minija” (Miniya) iz Turske, te trotinetu “DJ-06255” iz Kine.

Uvoznik sva tri proizvoda je sarajevska firma Mars 97.

Iz Agencije navode da je uvoznik preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja ovih proizvoda sa tržišta, a potrošačima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u prodavnicu gdje je kupljen.

Hodalice nisu stabilne i mogu se prevrnuti, ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane određenim standardom, a uputstvo za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Kod trotineta je došlo do trajnih deformacija, pucanja plastičnih dijelova i napuknuća cijevi upravljača, prečnik prednjih točkova znatno je manji od propisanih 120 milimetara, prečnik krajeva ručki upravljača manji je od propisanih 40 milimetara, a ne ispunjava ni sigurbnosne zahtjeve.

Uputstvo za upotrebu trotineta nije napisano ni na jednom jeziku koji se koriste u BiH, navedeno je u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije