Ružnić i Ćemalović: Idemo prema zatvaranju kampova Bira i Miral

Radiosarajevo.ba
Ružnić i Ćemalović: Idemo prema zatvaranju kampova Bira i Miral
FOTO: Fena / Mustafa Ružnić

Jutros je u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK)

Nakon sastanka uslijedilo je i obraćanje medijima kantonalnog premijera Mustafe Ružnića te ministrice zdravstva Nermine Ćemalović koji su kazali kako je usvojen novi set mjera za kontrolisanje migrantske krize u ovom dijelu države.

Kako je rečeno, Vlada USK, odnosno općina Velika Kladuša i grad Bihać zajedno s Ministarstvom sigurnosti BiH i predstavnicima međunarodne zajednice rade na jačanju kapaciteta Lipe te na smanjenju broja migranata u Biri i Miralu, što ide u pravcu njihovog zatvaranja.

"Kada je u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima ona ostaje na snazi. Donijeli smo i odluku o izmještanju maloljetnika iz Bire i Mirala u druge kampove za smještavanje ovakvih grupa. Ova operativna grupa je zadužila Ministarstvo zdravstva USK da iskoordinira sve radnje na njihovom izmještanju iz kampova USK. Donijeli smo također važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u naš kanton, tj. drugi naš zaključak je i to da nema novih prijema u Biri i Mistralu", kazao je Ružnić. 

Ružnić je dodao i to da je nužno dovođenje vode i električne energije na lokaciju Lipa, koja je udaljena 20-ak kilometara od centra Bihaća i koja je nova lokacija za smještaj izbjeglica.

"Prijedlog za izmještanje maloljetnika svakako pozdravljamo i mislimo da bi ih bilo dobro premjestiti u Duje. Ako se nas bude pitalo, do kraja septembra bi trebalo zatvoriti Biru. Do 14. septembra bi trebalo izmjestiti maloljetne migrante, tj. one bez roditeljske pratnje, a do početka zime trebamo zatvoriti i Miral. Ohrabrujuće je to da počinjemo s onim što smo odavno i najavljivali", istakla je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije