Ruski nacionalisti protestovali ispred Ambasade BiH u Moskvi

7
Radiosarajevo.ba
Ruski nacionalisti protestovali ispred Ambasade BiH u Moskvi
Foto: VKontakte / Ultradesničari ispred bh. rezidenije u glavnom gradu Rusije

Ruski imperijalni pokret, ultradesničarska organizacija koja je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi proglašena terorističkom, pohvalila se na društvenim mrežama da je ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Moskvi održala protest u znak podrške Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebernici.

Na skupu održanom krajem novembra, pripadnici ovog pokreta su, kako su naveli u objavi na društvenoj mreži VKontakte, protestovali “protiv antisrpske politike ove zemlje (BiH) i njene borbe protiv srpskih heroja”.

Istovremeno, desničarska organizacija “Srbska akcija” je na svojim profilima na društvenim mrežama objavila da je u Beogradu, ispred Ambasade Ukrajine, dijelila letke i isticala transparente “Stop rusofobiji” i “Progon ruskog jezika je zločin”, piše N1.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

"Srbska akcija" se na ovaj način pridružuje upozorenju i apelu RID-a (Ruski imperijalni pokret) upućenom vlastima Ukrajine i vlasti Ruske Federacije, povodom sve većeg broja zločina protiv ruskog naroda i ruskog identiteta u Ukrajini, kao i agresije na ruski Donbas”, naveli su iz ove organizacije.

Una Hajdari, novinarka koja prati desničarske grupe, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navela je kako obje ove organizacije trenutnu situaciju na Balkanu vide kao simbol vječne patnje koju “Zapad nameće Srbiji i Rusiji”.

Fotografija sa protesta - undefined

Foto: VKontakte: Fotografija sa protesta

Hajdari pojašnjava kako ove organizacije smatraju da Zapad “neprestano označava Rusiju lošim momcima za sve što rade”, dok se s druge strane Srbi čuju “kako je genocid u BiH bio samo nad Bošnjacima, ali ne i nad Srbima”, te dodaje kako ovakvi događaji imaju potencijal da budu opasni.

“Znate, kada ove grupe počnu objavljivati ovakvu ideologiju, ona prodire u ‘mainstream’ na vrlo opasan način. (…) Nedostatak poštovanja prema ljudskom životu kada on nije dio vaše etničke skupine jeste ono što simbolizira krajnju desnicu i najotrovnije je što krajnja desnica prikazuje društvu”, zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije