Ruse naljutio njemački ministar koji traži sankcije za Dodika: "Stvara nove probleme"

6
Radiosarajevo.ba
Ruse naljutio njemački ministar koji traži sankcije za Dodika: "Stvara nove probleme"
Foto: EPA-EFE / Maas naljutio Putina

Marija Zaharova, predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, uputila je danas komentar o, kako su istakli iz Ambasade ove zemlje, "trenutnoj situaciji u BiH".

Dakako, saopćenje i komentar u skladu su s prethodnim stavovima Rusije, a ovaj put u središtu njihove poruke našao se i njemački ministar Heiko Maas, koji je, između ostalog, prije nekoliko dana pozvao Europu da sankcionira Milorada Dodika navodeći kako je situacija u BiH "ekstremno zabrinjavajuća".

"Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni njemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na RS. Dakle, u ime Berlina, kao jednog od ključnih međunarodnih učesnika u mirovnom procesu u BiH, krivci su samovoljno imenovani", poručuje Zaharova, pa dodaje:

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

"Već se čuju gromoglasne prijetnje uvođenjem različitih jednostranih sankcija protiv legitimno izabranih lidera suverene BiH, koji zakonitim političkim metodama štite ustavna prava zahvaćena vanjskim voluntarizmom koji sve više podsjeća na kolonijalnu politiku.

Paradoksalno je da implementacija Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH 1995. godine Heiko Maas svodi samo na jačanje administrativne vertikale, ulogu nelegitimnog visokog predstavnika i njegovim 'strašnim' alatima. Osnova dejtonskih temelja – ravnopravnost tri naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) i dva entiteta (Federacije Bosne i Hercegovine i RS) – potpuno je zaboravljena, kao da to uopšte nije bitno. Štaviše, ponovo se čuju instrukcije kako upravo narodi BiH trebaju provoditi reforme u svojoj domovini, u svojoj kući, da bi Njemačka i njeni istomišljenici ostanu zadovoljni.
Uvjereni smo u štetnost ovakvih pristrasnih procjena i uputstava. Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne Bosne i Hercegovine i njenih konstitutivnih naroda, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje. Takva linija Berlina, s obzirom da je riječ o njegovim zvaničnim predstavnicima, može samo uništiti dugoročne pozitivne pomake u BiH, stvoriti nove probleme i linije podjela, produbiti kontradikcije unutar BiH. Sumnjamo da to može doprinijeti jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Još jednom pozivamo naše partnere da napuste sebičnu agendu i vrate se praksi konstruktivne multilateralne saradnje", zaključuje Zaharova u komentaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije