Rumuni se vraćaju kući

Radiosarajevo.ba
Rumuni se vraćaju kući

Madrid: Oglas za radno mjesto u Rumuniji


Rumunski imigranti u Španiji snažno su pogođeni ekonomskom krizom. Vlasti Madrida i Bukurešta razmatraju mjere pomoći za povrat Rumuna u domovinu, gdje je osjetan nedostatak radne snage.

Zajednička akcija


Španske i rumunske vlasti diskutiraju o planu poticanja nezaposlenih rumunskih migranta da se vrate kući i popune mjesta oglašena u javnom sektoru. U posljednje vrijeme Rumunija ima problem pri pronalaženju dovoljno radnika za izgradnju cesta i ostalih infrastruktura, koje se inače u Rumuniji mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Inicijativu je pokrenula Federacija asocijacija Rumunije (FADERE), sugerirajući da vlasti trebaju omogućiti preraspodjelu pomoći za 300.000 nezaposlenih imigranata u Španiji (gdje trenutno boravi 700.000 Rumuna), koji se možda žele vratiti u domovinu. Španska vlada je odmah oglasila svoju podršku i obećala u projektu pokriti troškove putovanja.

Plan je pozitivno prihvaćen i u Bukureštu gdje je predsjednik Traian Basescu izjavio da njegova vlada pozdravlja povrat rumunskih radnika koji mogu pomoći „olakšavanju bolne situacije u kojoj projekti javnih radova moraju stajati zbog nedostatka radne snage”.

Problemi povratnika


FADERE je ukratko predstavio listu konkretnih prijedloga vlastima Španije te vjeruje da će rumunske vlasti podržati inicijativu specifičnim mjerama za ponovno uvođenje vraćenih iseljenika na tržište rada, to jest mjerama poput finansiranja treninga u ekonomskom sektoru gdje je veliki nedostatak radne snage, zatim izuzimanjem od poreza firmi koje zaposle povratnike itd.

Drugo osjetljivo pitanje za rumunsku ekonomsku dijasporu jeste pitanje integriranja njihove djece u domovini. Predstavnici FADERE predložili su organiziranje kurseva rumunskog jezika, književnosti i kulture za djecu migranata, naročito onu rođenu u inostranstvu.

Također zahtijevaju priznavanje školovanja i diploma koje su djeca stekla u inostranstvu. Ukoliko plan bude implementiran, nezaposleni Rumuni u Španiji suočit će se sa kompleksnim izborom. Naknada za nezaposlenost koju dobivaju u Španiji prosječno iznosi od 800 do 1000 eura mjesečno, i značajno je viša od plata koje mogu očekivati kod kuće.

Istovremeno, vlasti u Rumuniji su sigurno svjesne da Rumuni koji žive u inostranstvu nastavljaju uveliko doprinositi rumunskom BDP-u, iako priliv ovog prihoda trenutno nazaduje. U prvom kvartalu 2009. godine Rumuni su u domovinu poslali 1,9 milijardi eura, 154 miliona manje nego u istom periodu prošle godine.

Glasnik CePPEI/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije