Rudarima rudnika Breza i Zenica u štrajku se pridružilo pet komorata

Radiosarajevo.ba
Rudarima rudnika Breza i Zenica u štrajku se pridružilo pet komorata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Štrajk rudara u Zenici

Rudari rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i Breza danas su stupili u generalni štrajk, zbog blokiranih računa i neisplaćenih primanja.

Više od hiljadu rudara i uposlenika rudnika Breza danas su se pridružili svojim kolegama iz RMU Zenica koji su od 8. februara u štrajku. 

"Imamo jasne zahtjeve, mi odustati nećemo. Pored komorata Breza, pridružilo nam se pet komorata iz ostalih rudnika u BiH. Za nas iz Zenice, ovo je treći dan kako nas 17 štrajkuje glađu", poručili su radari iz Zenice. 

Jedan od rudara iz Zenice je poručio "poslije ovog svega ne želim da se naša borba zloupotrijebi, nisam nikad doživio u svoje 24 godine da sedam rudnika stoji zajedno, svi za jednog".

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plaća za januar. Zenički bi rudari plaću za januar trebali dobiti 15. februara.

Podsjećamo, ako se do tada ništa ne riješi i ne deblokiraju računi ovih rudnika, brezanski i zenički rudari najavljuju da će 15. februara u 12 sati održati protest pred zgradom Vlade Fedracije BiH u Sarajevu.

PUFBiH je 8. januara ove godine blokirala zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plaće u iznosu od oko 4,9 miliona, a brezanski na oko 4,5 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća po tom osnovu daleko veći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije