Rudari u Brezi: Pozivamo Izetbegovića da pošalje Sarajlića da završi deblokadu

Radiosarajevo.ba
Rudari u Brezi: Pozivamo Izetbegovića da pošalje Sarajlića da završi deblokadu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Štrajk u RMU Breza

Rudarski neposluh s početka sedmice te štrajk glađu sindikalnih čelnika i brigadira Zavisnog društva Rudnika mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) od srijede navečer, jutros su u sedam sati prerasli u generalni štrajk u zeničkom i ZD RMU Breza, čiji su računi također blokirani od 8. januara ove godine.

Rudari preostalih pet preduzeća iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u znak solidarnosti s rudarima iz Zenice i Breze, jutros su u sedam sati počeli jednosatni štrajk upozorenja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba boravi u Brezi.

Razgovarali smo sa Samirem Šabićem, rudarem koji je 14 godina boravio u jami - sve do infarkta, nakon čega prelazi u elektroradionicu ovog rudnika, gdje radi godinu dana.

"Mi smo danas stali s radom zbog blokade računa i još mnogo problema u ovoj firmi koji se gomilaju zadnjih pet, šest godina. Bez ulaganja smo, bez osnovnih sredstava za rad. Zabranili su nam i plate koje smo časno zaradili, ne možemo da je dobijemo. Na platnoj listi nam se svaki mjesec odbije taj porez. To što neko nije uplaćivao i ko je dozvolio – nek snosi sankcije“, rekao je Šabić.

Kaže da direktor (Admir, op.a.) Andelija je pričao "kako su rudari krivi za stanje u Eleketroprivredi".

"Nek on malo pomete ispred svojih vrata, pa onda nek krene na rudare. Pozivamo Bakira Izetbegovića da pošalje Asima Sarajlića da nam završi deblokadu računa pa ćemo onda dalje nastaviti", poručio je Šabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije