Rudari će prenoćiti ispred zgrade Vlade FBiH - traže ispunjenje zahtjeva

0
Radiosarajevo.ba
Rudari će prenoćiti ispred zgrade Vlade FBiH - traže ispunjenje zahtjeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rudari će prenoćiti ispred zgrade Vlade FBiH

Radnici sedam rudnika u Federaciji BiH (FBiH) koji posluju u okviru federalne "Elektroprivrede" su jutros stigli u Sarajevo, nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku.

Oni u okviru protesta traže stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora federalne "Elektroprivrede" i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Traže utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Protesti su imali odobrenje do 18 sati, ali je dio rudara odlučio ostati i tokom noći ispred zgrade Vlade FBiH.

Poručili su da ne odustaju od svojih zahtjeva. Napomenimo i kako je u glavnom bh. gradu temperatura trenutno pet stepeni, dok se očekuje da će tokom noći pasti do minus jedan stepen.

Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije Federalne uprave policije danas na protestima rudara u Sarajevu izjavio je da rudari imaju odobrenje do 18 sati da se mirno raziđu, a da je onda sve u rukama Kantona Sarajevo koji treba preuzeti odgovornost i raščistiti saobraćajnicu koja je blokirana.

Iz MUP-a KS su za portal Radiosarajevo.ba poručili:

"Policija Kantona Sarajevo poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi osiguranja današnjeg mirnog protesta, te će tako, shodno zakonskim nadležnostima, nastaviti sa aktivnostima na osiguranju istog i preusmjeravati saobraćaj na alternativne pravce dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje saobraćaja ulicom Hamdije Ćemerlića, pored zgrade Vlade FBiH", naveli su iz policije za portal Radiosarajevo.ba.

Sve o protestima čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije