RTVFBiH poziva Rijaset da prestane sa napadima

Radiosarajevo.ba
RTVFBiH poziva Rijaset da prestane sa napadima

Programski kolegij Federalne televizije pozvao je danas Rijaset Islamske zajednice da prestane s napadima na Federalnu televiziju zbog izvještavanja o nepravilnostima u radu te institucije ili postupcima pojedinih njezinih zvaničnika.

U saopćenju se navodi kako je javnosti poznato da su se u proteklih nekoliko mjeseci zvaničnici Islamske zajednice nebrojeno puta oglašavali vršeći snažan medijski pritisak na Federalnu televiziju zbog izvještavanja o bludnim radnjama imama u Gluhoj Bukovici i Živinicama te o izgradnji nove rezidencije reisu-l-uleme.

"Javnosti je manje poznato da je Regulatorna agencija za komunikacije odbacila prigovore koje je Islamska zajednica pokrenula protiv FTV-a, označivši ih kao neosnovane. Osude prijetnji novinarima političkog magazina "60 minuta", koje su dolazile istovremeno sa snažnom kampanjom Rijaseta IZ-a protiv FTV-a, uputile su sve relevantne domaće i međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava", naglašava Programski kolegij FTV-a.

Nakon što su se optužbe Rijaseta na račun novinara FTV-a pokazale neosnovanima, ova institucija služi se prizemnim sredstvima, a to je "da nas optuži za saradnju sa srbijanskom policijom i njihovim ekspoziturama", navodi se u saopćenju.

"Ovakve insinuacije snažno odbacujemo i očekujemo izvinjenje s obzirom na to da za ovakvo što ne postoji nikakva argumentacija. Federalna televizija visoko cijeni instituciju Islamske zajednice, ali to nam ne daje za pravo da prešućujemo devijacije koje se javljaju u njezinu radu ili radu njezinih zvaničnika", kaže se u saopćenju.

Iz posljednjeg saopćenja jasno je da Rijaset nema primjedbi na tačnost informacija o zbivanjima u Sandžaku. RTVFBiH i dalje će upozoraravati na nepravilnosti u radu različitih institucija, uključujući i vjerske.

RTVFBiH ne može i neće prešutjeti podjele u Islamskoj zajednici u Sandžaku jer to zanima ovdašnju javnost.

Programski kolegij u saopćenju poziva Islamsku zajednicu da cijeloj javnosti, a i sebi, pomogne na najbolji mogući način, a to je da osudi spomenute nedvojbene nepravilnosti.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije