RS pripremila Izvještaj za UN: Mi želimo u Europu, SDA sve koči

Radiosarajevo.ba
RS pripremila Izvještaj za UN: Mi želimo u Europu, SDA sve koči
Foto: UN / Generalna skupština Ujedinjenih nacija

Republika Srpska (RS) opredijeljena je za evropske integracije, dok Stranka demokratske akcije (SDA) blokadom formiranja Vijeća ministara podriva sposobnost Bosne i Hercegovine da realizuje reforme potrebne za evropske integracije, navodi se u najnovijem Izvještaju RS-a upućenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN).

U Izvještaju se ističe da RS nastavlja da svim svojim postupcima podrži integrisanje BiH u EU.

"Na sastanku sa evropskim komesarima Federikom Mogerini i Johanesom Hanom, koji je održan u Briselu 4. marta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dostavio je odgovore na više od 600 dodatnih pitanja koje je EU postavila nakon što je BiH dostavila odgovore na prvobitni upitnik. Evropska komisija će ove odgovore uzeti u obzir prilikom formiranja mišljenja o tome da li BiH treba da dobije status kandidata", navodi se u 21. Izvještaju RS-a, piše Srpskainfo.

U Trećem dijelu Izvještaja ističe se da je Evropska komisija jasno stavila do znanja da neće dati pozitivno mišljenje ukoliko vlade i Vijeće ministara ne budu formirani na svim nivoima BiH.

"SDA blokira formiranje Savjeta ministara, a ta blokada podriva sposobnost BiH da donosi i realizuje reforme potrebne za evropske integracije. Sve veće stranke u BiH podržavaju evropske integracije zemlje i sve stranke treba da sarađuju sa ciljem postizanja ovog zajedničkog cilja – naglašava se u Trećem dijelu izvještaja pod naslovom “Republika Srpska je opredijeljena za evropske integracije; SDA ih koči”.

U ovom dijelu Izvještaja konstatuje se da je za žaljenje činjenica da je politička blokada zbog nepovezanog pitanja zamrznula dalji napredak ka EU na nivou BiH.

Vlada RS-a usvojila je 21. Izvještaj VS UN, koji je, u ime RS-a, kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, premijer Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i članicama Vijeća sigurnosti.

U Izvještaju za period od novembra 2018. do aprila ove godine, Vlada RS-a izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije