RS: Borci protestuju zbog Bidenovog dolaska

Radiosarajevo.ba
RS: Borci protestuju zbog Bidenovog dolaska

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske danas su u svim opštinama u Srpskoj pred spomenicima i u spomen-sobama prislužili svijeće za sve stradale Srbe u proteklom ratu na prostoru bivše Јugoslavije kao znak protesta zbog dolaska u BiH potpredsjednika SAD Joseph Bidena.

"Nas zabrinjava posjeta potpredsjednika SAD, kao najjače ekonomske, političke i vojne sile na planeti, koji dolazi sa rezolucijom američkog Kongresa o reviziji Dejtonskog sporazuma, a možda i likvidaciji RS", rekao je danas Srni predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS, Mihajlo Parađina.

Parađina je naglasio da se današnjim okupljanjem i činom paljenja svijeća želi izraziti nezadovoljstvo planovima američke administracije kada je riječ o budućnosti BiH.

"Želimo staviti do znanja da su u BiH stradali i Srbi i da nismo zadovoljni radom Haškog tribunala", istakao je on i dodao da Boračku organizaciju zabrinjava i to što su Sud i Tužilaštvo BiH "produžena ruka Haškog tribunala jer rade po istom inžinjeringu".

Parađina je naveo da bošnjačka politička elita pokušava da ostvari sada u miru ono što nije uspjela ostvariti u ratu lobirajući u svjetskim međunarodnim institucijama - a to je unitarna i centralizovana država BiH.

On je poručio da je RS najvrednija tekovina, koja je skupo plaćena u proteklom ratu jer su za nju pale mnoge žrtve, te pozvao vlasti da zajedno sa nevladinim organizacijama pokažu mudrost i odlučnost da je sačuvaju.

"Svima jasno stavljamo do znanja da je suživot u BiH jedino moguć onako kako se dogovore legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda", poručio je Parađina.

rtrs/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije