Romeo Franz: 'Neprihvatljiva Dodikova izjava o potrebnom zajedničkom življenju Srba u Srbiji...'

1
Fena
Romeo Franz: 'Neprihvatljiva Dodikova izjava o potrebnom zajedničkom življenju Srba u Srbiji...'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dvodnevna konferencija Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Dvodnevna treća sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Bosne i Hercegovine i Europske unije (EU), čiji članovi su iz Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH, otvorena je popodne u Sarajevu.

Ovaj sastanak je tim važniji što se dešava sedmicu prije objave izvještaja Europske komisije o Bosni i Hercegovini, a prvi dan je bio posvećen odnosima Europske unije i Bosne i Hercegovine.

U željenom procesu otvaranja pretpristupnih pregovora s Europskom unijom, a poslije nedavnog sticanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine, europski partneri iz navedenog Odbora poručili su bh. kolegama da treba učiniti još dosta reformskih koraka, za šta nije dovoljan samo angažman vlade odnosno Vijeća ministara BiH već je izuzetno bitna, odlučujuća, uloga Parlamentarne skupštine u usvajanju neophodnih zakona.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Potpredsjednik Odbora s evropske strane Romeo Franz, izražavajući podršku bosanskohercegovačkoj namjeri da postane dio europske porodice, rekao je da želi vidjeti zajedničku izjavu učesnika sastanka "jer smo predani dijalogu jednih s drugima".

On ističe da je objektivno gledajući, Bosna i Hercegovina dobila status kandidata kao dar koji bi izostao "u normalnim okolnostima" u novonastaloj konstelaciji nakon ruske agresije na Ukrajinu, čije refleksije, kao i refleksije najnovije krize na Bliskom Istoku mogu da se preliju na ovim prostorima. Ali ako Bosna i Hercegovina ne učini dalje suštinski šta je potrebno, Franz ne vidi potrebu za više ustupaka s europske strane.

Dvodnevna konferencija Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

"Ograničenog napretka ima tu i tamo, međutim, daleko su od potrebnih", konstatirao je govoreći o tome šta je bh. strana postigla u međuvremenu na ispunjavanju evropskih prioriteta.

Franzova poruka je da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini treba da djeluju u skladu s obavezama zemlje na europskom putu, a ne da se bave neproduktivnim "političkim igrama". Prijetnje blokadom reformi moraju prestati i istinski napredak treba da bude vidljiv do kraja godine, poručio je ovaj član Europskog parlamenta.

Romeo Franz izrazio je protivljenje zbog posjete Milorada Dodika Vladimiru Putinu i dodjele ruskom lideru najvišeg priznanja povodom obilježavanja "Dana RS", koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

"Da li su onda vjerodostojne izjave takvih političara o privrženosti Evropskoj uniji?", zapitao je.

Potpuno je neprihvatljiva i Dodikova izjava o potrebnom zajedničkom življenju Srba na prostoru Srbije, Kosova, Republike Srpske i Crne Gore, pa Europski parlament želi da Vijeće Europske unije poduzme usmjerenu akciju protiv onih što potkopavaju ustavni i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, rekao je Romeo Franz.

Dvodnevna konferencija Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Također je naveo koliko je neprihvatljiva i suprotna procesu pomirenja glorifiikacija osuđenih ratnih zločinaca i u tom kontekstu spomenuo izjavu osuđenog Darija Kordića da bi činio sve što i prije kad bi imao priliku. Romeo Franz je kazao i da u cilju pomirenja, treba ukinuti diskriminacijsku praksu "dviju škola pod jednim krovom" dodajući da istinski moto-vodilja treba da bude "ujedinjeni u različitostima".

Nakon njegove diskusije, potpredsjednica Odbora iz bosanskohercegovačkog parlamenta Snježana Novaković Bursać rekla je da diskusiju na sastanku Odbora treba vratiti u okvire teme utvrđene dnevnim redom, o odnosima Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, jer razgovori o prošlosti neće doprinijeti rezultirati uspješnošću skupa.

Dvodnevna konferencija Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Sastanak će biti nastavljen sutra, 31. oktobra, kada će tema biti 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Predviđeno je da se po završetku zasjedanja, novinarima obrate Snježana Novaković Bursać i Romeo Franz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije