Rojs ponovo "zvecka oružjem", građani ga pitali: Hoće li opet biti ko je jamio, jamio

5
Radiosarajevo.ba
Rojs ponovo "zvecka oružjem", građani ga pitali: Hoće li opet biti ko je jamio, jamio
Arhiv / Ljubo Ćesić Rojs

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je početkom sedmice penzionisane oficire i ratne komandante Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uključujući i haškog osuđenika Tihomira Blaškića.

Kako je navedeno, razgovarali su o "ulozi HVO-a u obrani Hrvata u BiH, kao i o doprinosu pripadnika HVO-a u obrani Hrvatske tokom Domovinskog rata".

Milanović branio haške osuđenike 

Na kritike hrvatskih novinara jer je primio haškog osuđenika, osuđenog za užasan masakr nad Bošnjacima upravo u aprilu 1993. godine, Milanović je odgovorio.

"Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom na to da takvih kod nas nema, primio sam njega i primit ću Petkovića kad izađe iz zatvora", rekao je Milanović, misleći na bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoja Petkovića, koji je osuđen za UZP u slučaju "Prlić i ostali".

U intervjuu za Večernji list BiH kontroverzni potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs nije krio svoje oduševljenje Milanovićem. Nadugo je govorio o tome kako je predsjednik RH čak prstom vraćao svoje saradnike koji su ga dolazili upozoriti da je sastanak završen, a Rojs je stekao utisak da "čita Tuđmanove stenograme".

U zanosu susreta sa Milanovićem, govoreći o situaciji u BiH, Rojs je počeo i da "zvecka oružjem".

Na konstataciju da se u BiH u posljednje vrijeme upućuju razne poruke i prijetnje, od razdruživanja zemlje do prijetnji ratom, te pitanje kako doživljava takve poruke, Rojs je ispalio:

"Te poruke i prijetnje ratom koje se upućuju hrvatskome narodu, iskreno, ne doživljavam uopće ozbiljno. Rekao bih da su šaka jada. Svi moraju znati da mi nikada nećemo ostaviti svoj hrvatski narod. Nas ima još dovoljno koji smo sposobni i obučeni, znamo, još imamo snage braniti svoj narod u bilo kojem trenutku kada bi bio napadnut. Moj hrvatski narod, ne govorim to samo ja, nego poručuju svi moji kolege, ima nekoga tko se o njemu brine. Treba, međutim, činiti sve da do toga ne dođe kako bi se mirnim putem došlo do rješenja. Predstavnici svih triju naroda to moraju riješiti u BiH ni na čiju štetu. Kada bi se netko drznuo krenuti s oružjem, možda bi i uspio u prvim danima nešto napraviti, ali budite sigurni da bismo znali kako obraniti svoje sunarodnjake".

Rojs, Šušak, Boban - undefined

Arhiv: Rojs, Šušak, Boban

Na ovakve poruke na Facebook profilu portalu Grude.com ostavljeni su zanimljivi komentari.

"Dok bi jedni branili, drugi bi jamili"

Gogo, kako se predstavio, jedan od bivših branitelja iz Čapljine napisao je Rojsu:

"Dobro si ti ratov'o, sa autobusom otiš'o, do generala dogur'o, punih džepova... Bagera nema po Bosni, sad Kinezi prave auto puteve. Ma goni se, u BiH neće više niko ratovati protiv svoji komšija Bošnjaka, Srba, a niti protiv svoje države BiH. A da ti voliš Hrvate i BiH, i ti bi živio u BiH, ne bi gluposti pis'o, bageristo".

"Pa kojoj budali rat pada na pamet? Za koga bi to trebalo ratovati i protiv koga", pitao je Marinko, jedan od posjetitelja Grude.com.

"Nemate drugog posla nego pripucavati se. Dajte mira ljudima koji ne žele rat i svađu i nikog ne mrze žele miran život ravan čovjeku", dodao je Vinko.

"Puno hvala, samo nas vi nemojte više nikad braniti", odgovorio je Drago.

"Dok bi jedni branili, drugi bi jamili", napisao je Borislav.

"Njegova je najbolja, ko je jamio, jamijo", zaključio je jedan od posjetitelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije