Roditelji teško bolesne djece nemaju pravo na bolovanje i punu plaću

Radiosarajevo.ba
Roditelji teško bolesne djece nemaju pravo na bolovanje i punu plaću
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu ocijenila neprihvatljivom inicijativu za donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, koju je podnijela zastupnica u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Anela Šestić Begović.

Izmjenom je traženo da članku 69. Zakona o radu bude dodan novi stavak 4. kojim bi roditeljima djece oboljele od malignih bolesti bila omogućena naknada plaće do punog iznosa za vrijeme korištenja bolovanja radi intenzivne njege i brige o djeci.

"U izjašnjenju Vlade ukazano je na činjenicu kako je člankom 69. Zakona o radu utvrđeno pravo roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju da radi polovinu punog radnog vremena, te propisano da radniku koji koristi ovo pravo pripada pravo na naknadu plaće u skladu sa zakonom. Utvrđivanje i trajanje privremene spriječenosti za rad, kao i obaveza poslodavca na isplatu naknade plaće radniku za to vrijeme nije predmet Zakona o radu, već propisa o zdravstvenom osiguranju", tvrde iz Vlade FBiH.

"Federalna vlada danas je razmatrala inicijativu za izmjene i dopune Odluke o Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, koju je podnio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz. U izjašnjenju Vlade je istaknuto da svako uvrštavanje na listu lijekova mora biti provedeno na način i po postupku utvrđenom propisima iz ove oblasti, a temeljem podnijetog zahtjeva ovlaštenog podnositelja. Stoga je ova zastupnička inicijativa (koja ima više formu pitanja) moguća samo u okviru i na način predviđen propisima iz oblasti lijekova."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije